CJUE a stabilit că legislația ungară contravine legislației Uniunii Europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că legislația ungară, care impune distribuitorilor să vândă anumite produse agricole la prețuri fixe și în cantități prestabilite, încalcă regulamentele UE, conform unui comunicat oficial al instanței din Luxemburg.

CJUE a subliniat că această reglementare restricționează libertatea distribuitorilor de a stabili prețurile și cantitățile bazate pe considerente economice, fără o justificare adecvată.

„În primul rând, Curtea constată că hotărârea de guvern aduce atingere concurenței loiale, element fundamental al Regulamentului de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole. În continuare, Curtea examinează argumentul Ungariei potrivit căruia această restricție este justificată de obiectivele de combatere a inflației și de protecție a consumatorilor defavorizați prin intermediul unei aprovizionări garantate cu produse alimentare de bază la prețuri accesibile. Curtea constată că, deși decretul guvernamental atacat ar fi adecvat pentru atingerea acestor obiective, măsurile pe care le implică nu sunt proporționale. Subminarea liberului acces al comercianților pe piață în condiții de concurență efectivă și perturbarea întregului lanț de aprovizionare cauzate de prețurile și cantitățile reglementate impuse acestor comercianți depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite prin decret. În aceste condiții, Curtea constată că decretul guvernului maghiar, inclusiv regimul amenzilor prevăzut în acest decret, este contrar Regulamentului”, se arată în decizie.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)
SURSA FOTO: Dreamstime

În februarie 2022, Ungaria a introdus prin decret guvernamental restricții asupra comercializării a șase produse esențiale (zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc, carne de pasăre și lapte) ca răspuns la pandemia de Covid-19.

Ulterior, în noiembrie 2022, decretul a fost extins pentru a include ouăle și cartofii, în contextul războiului din Ucraina. Decretul obliga distribuitorii să vândă aceste produse în cantități stabilite și la prețuri reglementate, chiar dacă aceștia deja comercializau produsele înainte de implementarea măsurilor.

În mai 2023, autoritățile ungare au amendat distribuitorul SPAR Magyarország pentru nerespectarea cantităților zilnice stabilite de decretul guvernamental. SPAR a contestat amenda în instanță, la tribunalul din Szeged, cerând anularea deciziei.

Tribunalul din Szeged, având îndoieli privind conformitatea decretului cu principiul libertății de stabilire a prețurilor, a solicitat un aviz de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a stabilit că decretul guvernamental ungar afectează concurența liberă. Instanța a concluzionat că restricțiile impuse nu sunt proporționale, în ciuda argumentelor Ungariei privind combaterea inflației și protejarea consumatorilor. Măsurile au dus la limitări pentru distribuitori și la perturbări în lanțul de aprovizionare, depășind obiectivele decretului.