Viktor Orban cere clarificări înaintea aderării Ucrainei la UE
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut vineri declarații cu privire la aderarea Ucrainei la UE.
El crede că înainte de începerea negocierilor, este nevoie de clarificări cu privire la anumite „probleme foarte dificile”, potrivit Reuters.
Decizia despre aderarea Ucrainei va fi luată de statele UE în decembrie. Acceptarea țării în blocul comunitar poate fi realizată doar prin unanimitate din partea celor 27 de membri. În acest context, Ungaria ar putea reprezenta un real obstacol.
Orban este de părere că UE nu poate avea astfel de negocieri cu o țară care se află în război:
„Nu mai putem evita întrebarea – când, în această toamnă, vom avea negocieri la Bruxelles cu privire la viitorul Ucrainei – dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios acordarea statutului de membru, începerea negocierilor pentru aderare cu o ţară care se află în război”, a declarat Orban la Radio Kossuth, postul naţional al Ungariei.
Orban crede că aderarea Ucrainei va fi un proces de lungă durată
Prim-ministrul Ungariei spune că negocierile vor fi dificile dat fiind că, în prezent, Europa nu știe nici care este suprafața Ucrainei.
„Noi nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, în condiţiile în care războiul continuă, nu ştim cât de mare este populaţia ei, în condiţiile în care ei continuă să se refugieze… Ar fi fără precedent să admitem o ţară în UE fără a cunoaşte parametrii acesteia”, a subliniat Orban.
El crede că răspunsul la întrebări dificile de acest tip va necesita mult timp.
„Prin urmare, eu cred că noi trebuie să răspundem la întrebări dificile şi care vor dura mult, până când vom ajunge să decidem dacă să începem negocierile de aderare”, a mai spus el.
Poziția premierului ungar ar putea fi explicată și prin relațiile mai călduroase pe care le menține cu Kremlinul. Pe de altă parte, Orban a avut cu omologii săi europeni numeroase controverse. Una dintre ultimele a vizat dreptul etnicilor maghiari de a studia în limba lor. Premierul a ridicat problema după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege ce limitează utilizarea limbilor minorităţilor etnice în şcoli.
Mai mult, liderul ungar, Viktor Orban, a anunțat într-o declarație făcută în parlamentul ungar că Ungaria nu va oferi sprijin Ucrainei în nicio chestiune de politică externă până când drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari din Ucraina nu vor fi restaurate.
Reamintim că, deși Ungaria se opune invaziei Rusiei, ea refuză să livreze arme către Ucraina.