Ungaria, acord cu Belarusul pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare
Reactorul PAK 2 din Ungaria se află în construcție din 2014, iar compania rusă Rosatom este responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor. La Paks, în centrul Ungariei, la aproximativ 100 de kilometri de Budapesta, compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare.
„De o mare importanţă este acordul semnat astăzi aici privind cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experienţa acumulată de Belarus aici în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară”, a declarat Szijjarto, fără a oferi mai multe detalii despre acord.
Proiectul în valoare de 12,5 miliarde de euro a suferit întârzieri semnificative, cu toate că energia nucleară nu este afectată de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse ca urmare a conflictului din Ucraina.
Ungaria, care primește cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus extinderii sancțiunilor pentru a include acest sector.
„Bruxelles-ul a dat un răspuns stupid la război şi ar trebui să recunoască în sfârşit că sancţiunile nu funcţionează. Prin urmare, poziţia noastră este clară: mai puţine sancţiuni, mai multă cooperare! În prezent, intensificăm cooperarea economică cu Belarus în domeniile care nu sunt afectate de sancţiuni”, a scris ministrul maghiar de Externe pe Facebook.
Peter Szijjarto a criticat propunerea unor colegi europeni și din cadrul NATO de a trimite soldați în Ucraina pentru a oferi instruire forțelor locale.
„Sunt dezgustat de declaraţiile care spun că ţările UE, NATO trimit soldaţi în Ucraina”, a declarat el.
Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au discutat marți ideea de a oferi instruire forțelor ucrainene în interiorul țării, însă nu au ajuns la o poziție comună cu privire la această chestiune delicată. Blocul format din cele 27 de națiuni deja desfășoară o astfel de misiune pentru trupele ucrainene, dar instruirea se desfășoară în țările UE.
Guvernul Ungariei a avut relații tensionate cu Kievul și a menținut legături mai strânse cu Moscova decât alte state din UE de la invazia Rusiei de acum doi ani.
Ungaria, dispusă să găzduiască meciurile de acasă ale echipelor din Belarus
Tot miercuri, la Minsk, Peter Szijjarto a spus că Ungaria este dispusă să găzduiască meciurile de acasă ale echipelor din Belarus în sezonul următor, la fel cum a făcut-o și în cazul Israelului și Ucrainei, a declarat ministrul ungar de externe și al comerțului exterior.
Acesta a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său din Belarus, Sergei Aleinik, că, pe lângă echipa națională de fotbal a Israelului și echipa națională de handbal a Ucrainei, și echipele de fotbal din Belarus au disputat meciuri din cupele europene în Ungaria.
„Şi aş dori să semnalez, dragă domnule ministru, că Ungaria este pregătită să ofere şi în sezonul viitor terenuri pentru meciurile de acasă ale echipelor din Belarus”, a spus Szijjarto.
„Dacă echipa naţională de fotbal din Belarus va mai avea parte de restricţii în a-şi folosi terenurile de acasă, în Ungaria vom fi bucuroşi să găzduim meciurile de acasă ale reprezentativei din Belarus. Şi, la fel, în cazul performanţelor bune ale echipelor de club din Belarus în cupele europene, bineînţeles că vom asigura din nou posibilitatea folosirii unor terenuri maghiare. Avem multe stadioane frumoase, am investit foarte mult în infrastructura sportivă, suntem bucuroşi să arătăm asta întregii lumi”, a adăugat el.
Ministrul maghiar de Externe a menționat că recent s-au împlinit 40 de ani de la momentul în care Comitetul Olimpic Maghiar s-a alăturat „în mod rușinos” deciziei Comitetului Olimpic Sovietic, privind interdicția sportivilor maghiari de a participa la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984.
„Mai multe zeci, mai multe sute de sportivi maghiari au pierdut ocazia de a vedea rezultatele anilor de muncă pe care i-au investit până atunci”, a spus Peter Szijjarto.
„Tocmai de aceea, noi, maghiarii, ne opunem în totalitate amestecării geopoliticii cu sportul. Şi ne opunem ca factorii politici să decidă cine poate participa la Jocurile Olimpice şi cine nu”, a mai afirmat el.
Szijjarto a evidențiat că participarea la competițiile sportive internaționale trebuie să fie determinată exclusiv de performanța sportivului respectiv.
„Ne opunem umilirii sportivilor prin intermediul apelării la culori neutre. Ne opunem, totodată, şi folosirii sportivilor pentru a face declaraţii politice”, a mai spus acesta.