Ungurii își fac de cap în Transilvania! A apărut un nou motiv de dispută între români și maghiari. De data aceasta, scandalul a pornit de la bornele din Piatra Secuiului.
Ungurii își fac de cap în Transilvania! Maghiarii au vopsit bornele din Piatra Secuiului în culorile Ungariei
Ungurii își fac de cap în Transilvania! Un nou scandal între români și maghiari a izbucnit după ce bornele din Piatra Secuiului au fost vopsite în culorile Ungariei.
Aceste borne, deja celebre, se află pe muntele Piatra Secuiului, în Rimetea, județul Alba. Maghiarii au decis să le personalizeze în culorile drapelului național al Ungariei.
Acțiunea nu este nouă, se pare că există o adevărată luptă pentru aceste borne între locuitorii români și maghiari din zonă.
De-a lungul timpului, bonele au fost vopsite periodic în culorile naționale ale României și Ungariei. Astfel, bornele topografice din beton au devenit un adevărat simbol al neînțelegerilor dintre români și maghiari.
Cu toate acestea, adevăratul scandal politic a izbucnit abia după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a apărut într-o fotografie alături de o astfel de bornă, în perioada în care ele erau vopsite în culorile naționale maghiare. Poza a fost realizată în timpul unei vizite în România în mai 2022.
După vizita președintei, bornele și-au recăpătat culorile naționale românești. Cu toate acestea, eforturile maghiare par să fie de neoprit: în prezent, ele sunt din nou vopsite în culorile drapelului Ungariei!
Bornele au fost plasate înainte de 1989
Ungurii își fac de cap în Transilvania! Bornele discordiei ar trebui să arate granița dintre județele Alba și Cluj. Cu toate acestea, această limită a rămas neclară până în prezent din cauza lipsei de măsurători precise. Disputele care au în centru aceste borne sunt o dovadă în plus că muntele pe care sunt situate marchează diviziunea dintre cele două județe.
Potrivit unei legende locale, denumirea „Piatra Secuiului” are origini din secolul al XIII-lea. Pe atunci, secuii din localitate s-au adăpostit pe muntele învecinat pentru a scăpa de asediul tătarilor.
Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 de metri. El constituie una dintre cele mai importante destinații turistice din zonă. În fiecare an, un număr semnificativ de turiști, de ordinul zecilor de mii, în special din comunitatea maghiară, aleg să viziteze comuna Rimetea și satul învecinat, Colțești.
În comuna Rimetea, mai mult de 90% dintre locuitori, care numără 1.200 de persoane, sunt de etnie maghiară.
Partea nordică a masivului, denumită și „Colții Trascăului” adăpostește ruinele unei fortărețe medievale.