Peter Szijjarto a adăugat că Grupul MOL își poate continua producţia de petrol în compania rusească BauTex, relatează Reuters.

Acesta a explicat, într-un mesaj video de pe rețelele de socializare, că este important ca Guvernul de Budapesta să menţină unitatea europeană privind sancţiunile economice asupra Rusiei, dar a reiterat că Ungaria are „o linie roşie, care este securitatea resurselor sale energetice.”

Reamintim că Ungaria a afirmat, de la începutul războiului din Ucraina, că susţine sancţiunile europene, dar fără ca livrările de gaze naturale să fie afectate.

Referitor la dependența de resursele rusești, reamintim că, într-un interviu acordat presei ungare la începutul lui martie, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria nu se va opune sancţiunilor europene împotriva Rusiei, unitatea blocului comunitar fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta „îl condamnă fără echivoc”, scrie sursa citată de Agerpres. Viktor Orban a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile bilaterale cu Rusia.

Viktor Orban spune că Europa nu va renunța la gazul rusesc

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook un videoclip în care a spus că Uniunea Europeană nu va impune sancțiuni economice asupra gazului natural sau a petrolului rusesc.

„Cea mai importantă chestiune pentru noi a fost rezolvată într-un mod favorabil: nu vor exista sancţiuni care să se aplice gazului sau petrolului. Prin urmare, aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură în următoarea perioadă”, a transmis Viktor Orban într-un videoclip-ul postat la un summit al liderilor din Uniunea Europeană din Franța.

Referitor la sancțiunile europene împotriva Rusiei, reamintim că luni seara, Consiliul Uniunii Europene a definitivat setul de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, propuse vineri de către Comisia Europeană.

Un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei a fost aprobat de Consiliul UE. A fost propus de CE

Potrivit unui comunicat al președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, a fost aprobat cel de-al patrulea set de sancțiuni „în coordonare cu partenerii noştri internaţionali, vizând persoane şi entităţi implicate în agresiunea contra Ucrainei, precum şi sectoare ale economiei ruse”.

În document se mai arată că acestea vor intra în vigoare după „publicarea deciziei în Jurnalul oficial al Uniunii Europene. Consiliul UE a aprobat şi o declaraţie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pe tema agresiunii ruse contra Ucrainei prin care se suspendă acordarea clauzei celei mai favorizate naţiuni Rusiei şi candidatura Belarusului”.

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri vineri seara

Noile sancțiuni anunțate de Comisia Europeană vor fi în coordonare cu Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7), acestea fiind retragerea statutului „celei mai favorizate naţiuni”, blocarea activelor elitelor ruse, a exporturilor produselor de lux şi a criptomonedelor.

„Invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă. Civilii sunt atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele. Şi, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică. În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false. În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora.

În acest context, astăzi, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului. Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei. (…) Mâine vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola Rusia şi mai mult, pentru blocarea resurselor folosite în acest război barbar”, a anunţat vineri Comisia Europeană.

La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană spunea „vom retrage Rusiei statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale. Acest lucru va conduce la anularea beneficiilor importante de care Rusia se bucură în calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). (…)

Vom suspenda şi drepturile Rusiei de apartenenţă la principalele instituţii financiare multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. În al doilea rând, vom continua să exercităm presiuni asupra elitelor ruse apropiate de Vladimir Putin, asupra familiilor şi colaboratorilor acestora. De aceea, miniştrii de Finanţe şi de Interne din Grupul G7 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru coordonarea grupului de acţiune pe care l-am creat în scopul de a-i viza pe acoliţii lui Putin. În al treilea rând, ne asigurăm că statul rus şi elitele nu vor putea folosi criptoactive pentru evitarea sancţiunilor.”