Oficialul maghiar a explicat că o astfel de situaţie s-ar putea materializa la începutul lui 2012. De asemenea, într-un interviu acordat Gazdasági Rádió, Mihaly Varga a declarat că nu poate fi exclusă vânzarea unei părţi din participaţia deţinută de stat la Mol.
Guvernul nu ar trebui să excludă posibilitatea ‘vânzării unei părţi din acţiunile pe care le deţine la Mol sau să înceapă gradul să renunţe la unele active deoarece nu se poate estima ce se va întâmpla pe pieţele externe de capital sau pe piaţa valutară’, a declarat oficialul maghiar.
Recent, Ungaria a finalizat achiziţionarea unui pachet de 21,2% din acţiunile companiei petroliere maghiare Mol deţinut de grupul rus Surgutneftegas, pentru suma de 1,88 miliarde de euro.
Statul a plătit 22.400 forinţi pentru o acţiune Mol. De asemenea, statul deţine indirect o participaţie de 2,6% din acţiunile Mol aflate în portofoliile fondurilor private de pensii, astfel încât participaţia statului la Mol va ajunge la 23,6%.
Oficialii de la Budapesta susţin că preluarea acestui pachet constituie primul pas în planul guvernului de a-şi majora participaţia în sectoarele de importanţă strategică.
La începutul lunii aprilie 2009, compania rusă Surgutneftegas a anunţat că a plătit grupului energetic austriac OMV suma de 1,4 miliarde euro pentru participaţia de 21,2% din acţiunile companiei petroliere ungare Mol deţinută de grupul austriac. Imediat după anunţarea tranzacţiei, atât guvernul cât şi opoziţia de la Budapesta au anunţat că sprijină independenţa Mol.
Mol Plc este o companie multinaţională integrată şi independentă, activând în domeniul petrolului şi gazelor, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Grupul Mol derulează operaţiuni în EMEA şi statele membre CIS, având peste 34.000 de angajaţi în întreaga lume. Mol deţine 5 rafinării de mare complexitate în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. În România, Mol deţine 126 de bezinării.