Secretarul de stat Tamas Menczer din ministerul de externe al Ungariei a criticat miercuri o decizie a instanţei supreme din România referitoare la liceul catolic Ferenc Rakoczi al II-lea din Târgu Mureş, transmite MTI.
Oficialul ungar așteaptă măsuri urgente din partea Bucureștiului
Menczer a afirmat pe Facebook că „în secolul 21, ar trebui deschise şcoli, nu închise” şi că Budapesta aşteaptă din partea Bucureştiului măsuri urgente care să asigure funcţionarea în continuare a unităţii de învăţământ respective.
Oficialul ungar a apreciat că decizia de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în acest caz este „îngrozitoare”, deoarece deschide calea către închiderea liceului. El a adăugat că, pentru a facilita o soluţie, ministerul ungar de externe ţine legătura cu UDMR, care face parte din coaliţia de guvernământ din România.
Menczer şi-a exprimat speranţa că situaţia va fi rezolvată rapid şi nu va afecta pe termen lung relaţiilor româno-ungare.
ÎCCJ anulează ordinele ministerului Educației
„În secolul XXI, școlile ar trebui să fie deschise, nu închise. Am fost șocați de decizia Curții Supreme a României de a închide Liceul Catolic Ferenc Rákóczi II din Târgu Mureș. Așteptăm ca autoritățile române să rezolve cât mai repede posibil posibilitatea funcționării viitoare a școlii într-un mod liniștitor, astfel încât copiii să își poată continua studiile în condiții liniștite, chiar și după luna septembrie.
Pentru a facilita o soluție, suntem în contact permanent cu UDMR, care face parte din coaliția de guvernare din România, și sperăm că o rezolvare rapidă a problemei, pentru a evita o revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-maghiare, dat fiind că am lucrat atât de mult pentru a le îmbunătăți în ultimii ani”, a scris Tamas Menczer în postarea de pe contul său de Facebook.
Amintim că, ÎCCJ a menținut sentința Curții de Apel Târgu Mureș privind anularea ordinelor ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceulului Teologic Romano Catolic „II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.
Parlamentul României a votat în februarie 2018 legea pentru înființarea liceului, dar Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională. Liceul a fost însă înființat în baza ordinelor ministerului Educației, care au fost adoptate în iunie-august 2018.