Ungurii dau lovitura în Transilvania! Cel mai cumplit anunț a venit chiar înainte de Crăciun
România are parte din nou de vești proaste. După ce Austria a refuzat intrarea țării noastre în Spațiul Schengen, a venit rândul Ținutului Secuiesc să dea o nouă lovitură României.
Concret, Consiliul Național Secuiesc din Covasna șantajează România cu privire la aderarea la Spațiul Schengen. Așadar, organizația politică spune că va susține intrarea țării noastre în Spațiul Schengen, doar dacă Guvernul de la București respectă protecția minorităților.
Amintim că organizația politică spune că reprezintă interesele secuilor și militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc.
Revenind la respectarea protecției minorităților, Consiliul Național Secuiesc din Covasna se referă la angajamentele care datează din 1993, atunci când România a intrat în Consiliul Europei.
Statul trebuie să reconstituie proprietățile naționalizate ale bisericilor
Organizația din Covasna mai cere ca statul român să reconstituie proprietățile naționalizate ale bisericilor, dar să permită și înființarea școlilor bisericești.
De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit o scrisoare de la președintele Consiliului Secuiesc, în care sunt prezentate alte 108 pagini de documente referitoare la nemulțumirea secuilor.
O astfel de scrisoare au primit și președinții celor două camere ale Parlamentului.
Consiliul Național Secuiesc profită de problema aderării la Spațiul Schengen
Anterior, liderul Consiliului Național Secuiesc, Balázs Izsák, a insistat că organizația pe care o conduce dorește să sprijine intrarea României în Schengen.
„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat Balázs Izsák, în cadrul unei conferinţe de presă.
Articolul 11 din recomandare arată că acele regiuni sunt sunt majoritare persoane aparținând unei minorități naționale au dreptul de a dispune de administrații locale autonome potrivite sau de un statul special, care să fie în concordanță cu situația istorică și teritorială specifică, dar și cu legislația națională a statului.
„Dacă o resping (scrisoarea – n.r.), atunci să ne explice cum intenţionează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Aşteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânşii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă şi o viziune proprie”, a mai declarat Balázs Izsák.