Ungaria a susținut întotdeauna aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul de Interne din Ungaria, Bence Retvari, a vorbit joi, 8 decembrie 2022, despre beneficiile pe care le-ar aduce aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

El a reamintit, totodată, că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea României, Bulgariei și Croației la zona de liberă circulație din Europa, ceea ce, pe lângă întărirea relaţiilor economice, ar putea crește şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii Europene (UE). În plus, aderarea țării noastre la Spațiul Schengen ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc, a adăugat Bence Retvari.

Ministrul de Interne din Ungaria a anunțat, de altfel, că toate controalele la frontieră vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie 2023 pe porţiunea de graniţă de 344 de kilometri dintre țara sa şi Croaţia, ca urmare a aprobării integrării Croaţiei în Spațiul Schengen. În plus, poliţiştii maghiari care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi.

Această schimbare va impulsiona turismul şi transportul dintre Ungaria și Croația, relatează agenția de presă MTI.

Germania condamnă refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen

La rândul său, ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a vorbit despre eșecul României de a intra în Spațiul Schengen, criticând opunerea Austriei cu privire la admiterea țării noastre şi a Bulgariei în zona de liberă circulație, notând că este „o zi proastă pentru Europa” din punctul de vedere al solidarităţii, după „un an brutal”.

„Nu doar că mi-aş fi dorit astăzi o altă decizie, prin care să fie admise în Spaţiul Schengen Bulgaria şi în special România, în schimb este o dezamăgire gravă. Faptul că blocajul exercitat de Austria a forţat luarea altei decizii îl consider mai mult decât fals din punctul de vedere al politicii europene şi la nivel geopolitic.

În loc să avem o zi bună şi puternică pentru Europa, avem în schimb o zi proastă pentru Europa. Şi cred că trebuie să reflectăm dacă a fost într-adevăr decizia corectă”, a transmis Annalena Baerbock în timpul unei vizite în Irlanda, relatează agenția de presă DPA.

Ea a evidențiat faptul că Guvernul de la Berlin a depus eforturi până în ultimul moment pentru a facilita admiterea în Spațiul Schengen a Bulgariei şi, în mod special, a României.

„Am fi avut la sfârșitul unui an dur, ca să nu spun un an brutal pentru Europa, un nou pas în sensul aprofundării integrării europene”, a insistat ministrul german de Externe.