Ungaria nu se va implica în alegerile din România
În acest context, Peter Szijjarto a subliniat că UDMR reprezintă un element de stabilitate și o punte de legătură între România și Ungaria.
„Ştim că anul acesta este un an electoral aici, în România. Dacă am calculat bine, sunt patru scrutine electorale când populaţia este chemată la urne. Evident, din partea Ungariei nu există nicio tentativă de a interveni în aceste alegeri, dar ne menţinem acel drept ca să ţinem pumnii pentru cineva şi să facem galerie UDMR-ului, deoarece cu cât este mai puternic UDMR-ul în viaţa politică a României, în atât mai mare măsură ne putem baza pe UDMR ca relaţiile dintre România şi Ungaria să fie mai stabile, mai strategice şi mai bune.
Din acest motiv, rog cu mare respect maghiarii din Secuime, din Ardeal şi în toată România ca un procent cât mai mare să participe la vot în acest an super-electoral din România”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul maghiar de Externe și-a exprimat speranța că următoarele campanii electorale nu vor fi caracterizate de atitudini antimaghiare.
„Eu sper că pe parcursul acestor alegeri şi mai ales pe parcursul campaniilor electorale, fiecare partid politic şi fiecare actor politic îşi va păstra demnitatea şi nu trebuie să ne întâlnim cu diferite manifestări naţionaliste împotriva maghiarilor. Noi ne bazăm în relaţia cu celelalte naţiuni pe respectul reciproc şi sper că acest respect va fi reciproc şi în acest an.
Eu cred că dacă naţiunea majoritară oferă respect minorităţilor, atunci îşi păstrează şi propria demnitate şi dacă minorităţile pot trăi şi îşi pot păstra identitatea, atunci vor întări acea ţară şi nu vor slăbi acea ţară unde trăiesc. Din acest motiv urăm României mult, mult succes. Nu e simplu să derulezi patru scrutine electorale într-un singur an”, a spus acesta, potrivit traducerii oficiale.
Peter Szijjarto a adăugat că, în opinia sa, contribuția UDMR la menținerea stabilității în viața internă a României a contribuit la reducerea manifestărilor antimaghiare.
„Ştiţi că politica se bazează pe experienţă şi experienţele anilor, nu numai în România, ci şi în alte ţări unde sunt maghiari într-un număr mai mare, au arătat că în campanie electorală unele partide apelează la un instrument ieftin şi destul de murdar, adică antimaghiarismul, dar am văzut că intensitatea acestora a scăzut şi să sperăm că în anul electoral din România nu ne vom confrunta cu această situaţie.
Cred că situaţia este ajutată şi de faptul că UDMR şi personal preşedintele acestuia sunt actori de încredere ai vieţii politice din România şi au făcut foarte mult în anii trecuţi ca viaţa internă a României să fie una stabilă (…) Personal, întotdeauna îmi face plăcere atunci când conducători ai clasei politice româneşti, într-un cerc mai restrâns sau între patru ori, totdeauna recunosc că politicienii UDMR sunt specialişti bine pregătiţi, contribuie la dezvoltarea României şi că politicienii UDMR-ului conferă stabilitate politicii interne şi e benefic să lucrezi cu ei”, a declarat ministrul maghiar de Externe.
Ungaria dorește o relație constructivă cu România
Tot la Sfântu Gheorghe, Peter Szijjarto a afirmat că țara sa are un interes semnificativ în menținerea unei relații constructive cu România, Acesta a invocat motive practice, printre care schimburile comerciale substanțiale.
Szijjarto a evidențiat importanța relației economice dintre cele două țări, subliniind că România este a treia cea mai importantă piață de export pentru Ungaria. El a subliniat că schimburile comerciale dintre cele două țări au atins niveluri record, iar creșterea lor continuă demonstrează caracterul strategic al colaborării economice.
„Noi, maghiarii, avem interesul ca să avem o relaţie cât mai bună cu România. Asta are şi motive practice. De exemplu, anul trecut iarăşi am început să doborâm recordul în ceea ce priveşte schimburile comerciale.
România este a treia cea mai importantă piaţă a exportului Ungariei şi dacă mă uit în ultimul deceniu, aproape am dublat schimbul comercial şi exportul în România şi cred că acestea arată clar faptul că şi din punct de vedere economic colaborarea acestor ţări este una strategică şi interesul nostru este ca, pas cu pas, să o dezvoltăm mai departe”, a declarat oficialul ungar.
De asemenea, Szijjarto a pledat pentru o mai mare conectivitate între cele două țări. Potrivit lui, aceasta ar aduce beneficii ambelor părți. În acest sens, ministrul a menționat sprijinul Ungariei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. El consideră că acest pas ar facilita cooperarea economică. Ar facilita, totodată, legăturile culturale și sociale între comunitățile maghiare din Transilvania și Ungaria.
Ministrul maghiar de Externe a subliniat din nou angajamentul Ungariei de a sprijini consolidarea relațiilor cu România. Astfel, a promis să continue eforturile pentru a apropia România de integrarea în Spațiul Schengen.
A subliniat că, în timpul președinției Ungariei la Consiliul Uniunii Europene în următoarele șase luni, vor face tot posibilul pentru a sprijini România în aderarea la spațiul Schengen. Aceasta este în interesul lor economic, a spus el. În același timp, îmbunătățește semnificativ legăturile dintre comunitățile maghiare din Transilvania și cele din Ungaria. Mai multe puteți citi aici.