Economia din Ungaria îi surprinde pe analiști. Consumul intern nu a reuşit să compenseze declinul grav al producţiei industriale. În acest context, economia țării a intrat în recesiune în trimestrul al treilea.

PIB-ul din Ungaria a scăzut cu 0,7%

Conform Bloomberg, Produsul Intern Brut (PIB) al țării a scăzut cu 0,7% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul precedent. Datele preliminare au fost publicate miercuri de Institutul central de statistică.

Economiștii citați de sursa menționată mizau pe o creştere economică de 0,1%. Amintim că declinul din trimestrul al treilea vine după o contracţie în al doilea trimestru şi marchează prima recesiune a economiei ungare de la începutul lui 2023.

Performanţa slabă a industriei şi agriculturii a anulat două puncte procentuale din performanţa economică

Institutul central de statistică a oferit mai multe informații într-un comunicat. Potrivit acestuia, performanţa slabă a industriei şi agriculturii a anulat două puncte procentuale din performanţa economică în trimestrul al treilea. Mai mult, serviciile nu au făcut decât să limiteze amploarea contracţiei.

Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, a avertizat deja că este posibil ca evoluţia PIB-ului să rateze estimările.

El a subliniat și că problemele economice ale Ungariei au legătură cu stagnarea din Germania, cea mai mare piaţă de export a Ungariei.

În acest context, Guvernul de la Budapesta lucrează la un program de stimulente. Acesta are scopul de a relansa economia înainte de alegerile din 2026.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

S&P avertiza asupra unei posibile recesiuni

Amintim că S&P avertiza încă din luna august asupra unei posibile recesiuni care se va instala în toamna anului 2024 în estul Europei.

Analistul XTB Claudiu Cazacu a oferit o altă explicație. El spunea recent că economiile bătrânului continent sunt strâns legate de Germania.

Mai mult, cifrele sunt sursă de preocupare, subliniază specialistul. Indicele PMI compus, care dă o imagine atât despre industrie, cât și servicii, a coborât la 44,6, un minim al ultimelor 39 de luni, comparându-se nefavorabil cu Spania (48,6), Italia (48,2) și chiar Franța (46).

„Estul Europei se află deja în unele părți ale sale în recesiune. În Ungaria și Polonia PIB-ul a scăzut. Cehia este în stagnare, dar vulnerabilă prin expunerea la sectorul auto și canalul de export”, a explicat analistul XTB.