Economia din Ungaria, un exemplu pentru Europa Centrală şi de Est. A luat fața țărilor vecine

Comparativ cu precedentele trei luni, economia Ungariei a înregistrat un avans de 2,7%, conducând astfel redresarea Europei Centrale şi de Est (CEE), potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Așadar, economiile din regiune au trecut la un nivel superior de la începutul anului, în urma ridicării restricțiilor, după ce acestea au fost afectate semnificativ de pandemia cauzată de COVID-19.

Avansul economiei ungare l-a depășit pe cel din Slovacia și România

Avansul trimestrial al economiei din Ungaria l-a depășit pe cel de 2% al vecinei Slovacia şi cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marţi. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit sursei menționate.

Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creştere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub aşteptări, de 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Şi Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

Producătorii au învăţat să se adapteze

Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricţiilor, producătorii au învăţat să se adapteze, deşi problemele din lanţul global de aprovizionare şi transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producţia din cauza deficitului global de semiconductori.

În trimestrul doi din 2021, redeschiderea graduală a magazinelor şi a restaurantelor a sprijinit redresarea economiei.

„Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forţat Audi şi Daimler să oprească producţia, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat”, a declarat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.

Expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra preţurilor în Europa Centrală şi de Est, iar băncile centrale din Cehia şi Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ţine inflaţia sub control.

Sursa foto: Dreamstime