Mai exact, potrivit ultimelor informații transmise de EFE, în cursul zilei de marți, autorităţile sanitare din Ungaria au deschis registrul cererilor de vaccinare anti-COVID-19 pentru cei circa 110.000 de cetăţeni străini rezidenţi sau care lucrează în această ţară, informează Agerpres.
Directorul programului naţional de vaccinare ungar, Istvan Gyorgy, a oferit și el o serie de declarații în acest context. Mai exact, el a asigurat că nu se va face nicio distincţie pe criteriul ţării de origine a străinilor care vor fi vaccinaţi.
De menționat este faptul că, Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China – vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, lucru ce i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei.
Astfel, până marți, 4 mai, 48% din populaţia adultă a Ungariei a fost vaccinată cel puţin cu prima doză şi 22,6% de asemenea şi cu rapelul. În acest context, Guvernul de la Budapesta a stabilit un program de relaxare a restricţiilor antiepidemice în funcţie de numărul vaccinărilor.
Totodată, persoanele vaccinate care deţin certificatul de vaccinare pot asista la evenimente culturale şi sportive şi au acces liber în restaurante.
România a vaccinat doar 10% din populație
Spre deosebire de Ungaria, în România, lucrurile se mișcă mai lent. Raed Arafat susține că până în prezent, doar 10% din populație a fost vaccinată cu ambele doze.
El a mai adăugat că se fac eforturi mari pentru ca cifrele să crească, iar lumea trebuie încurajată să accepte această modalitate pentru a putea depăși situația epidemiologică în care ne aflăm.
„În acest moment din ce știu, avem 10% din populație vaccinată cu ambele doze și încă un procent vaccinat cu o singură doză care așteaptă să se vaccineze cu următoarea doză. Comitetul de vaccinare a făcut absolut toate eforturile posibile pentru a avea cifre de vaccinare peste tot inclusiv la medicii de familie care va începe în săptămâna care vine.
Deci toate aceste posibilități sunt la îndemâna noastră ca să ieșim din situații în care suntem. Trebuie încurajată lumea să accepte această modalitate de ieșire și asta înseamnă căpătarea imunității prin vaccinare”, declara Raed Arafat