Viktor Orban, remaniere în Ungaria în an preelectoral

Viktor Orbán a anunțat că, în 2025, un ministru de rang înalt va prelua responsabilitatea pentru planul de revitalizare economică.

Acest an, fiind preelectoral, este foarte important pentru partidul său, Fidesz, care va căuta să-și întărească susținerea.

De când a preluat conducerea în 2010, Orbán a depus eforturi considerabile pentru a revitaliza economia Ungariei, mai ales după recesiunea provocată de creșterea inflației la peste 25% în primul trimestru al lui 2023, cea mai mare rată din Uniunea Europeană.

Orbán și György Matolcsy, care este guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei din 2013, au avut dispute publice privind cauza creșterii inflației. Banca centrală din Budapesta a reproșat măsurile de plafonare a prețurilor și a dobânzilor impuse de Orbán, afirmând că aceste măsuri i-au restricționat autonomia.

Premierul ungar a explicat că remanierea guvernamentală preconizată este necesară din cauza vacanței iminente a funcției de guvernator al băncii centrale, care se va elibera „din păcate” pe 1 martie.

„Este evident că oricine ocupă acest post nu poate deveni acest ministru de rang înalt (responsabil cu economia şi finanţele statului), ca să fiu sincer.

Unul dintre ei va deveni ministru de rang înalt însărcinat cu economia, în timp ce celălalt va deveni guvernator al băncii centrale”, a spus premierul maghiar.

Mihaly Varga, actualul ministru al Finanțelor, a fost menționat ca o posibilă alegere pentru a-l înlocui pe Matolcsy la conducerea băncii centrale în anul următor.

Marton Nagy, actualul ministru al Economiei și fost bancher central, ar putea prelua funcția de conducere a finanțelor publice într-un minister care va fi reorganizat.

Viktor Orban, Ungaria, UE
SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

Relaxarea dobânzii a luat final în august

Luna trecută, o creștere neașteptată a inflației a determinat Banca Națională a Ungariei să oprească relaxarea ratei dobânzii, care era la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, de 6,75%, după 15 reduceri consecutive.

Guvernul lui Orbán a insistat constant asupra Băncii Naționale pentru a adopta o politică și mai relaxată în privința ratelor dobânzilor. Între timp, Matolcsy a solicitat în mod repetat premierului să reconsidere strategia economică, argumentând că Ungaria nu reușește să țină pasul nici măcar cu alte țări din Europa Centrală.

viktor orban
SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

Ungaria trebuie să păstreze disciplina fiscală

Orbán a subliniat că Ungaria trebuie să păstreze disciplina fiscală în timp ce pregătește bugetul pentru 2025. Acest buget vizează stimularea creșterii economice până la 3-5% prin majorări salariale substanțiale, beneficii fiscale sporite pentru familiile cu copii și măsuri de sprijin pentru micile afaceri.

Într-un eveniment local desfășurat sâmbătă în Kötcse, județul Somogy, premierul Viktor Orbán a afirmat că prosperitatea economică a Ungariei va fi realizată prin „neutralitatea economică”.

„În perioada care a trecut a fost creată o nouă economie mondială, trebuie să ne adaptăm la ea şi este nevoie de o nouă politică economică. Inima şi esenţa acestei politici economice este neutralitatea economică”, a spus Orbán.

„Situaţia noastră actuală arată clar că ne-am dat seama la timp că, în loc de formarea de blocuri, soluţia pentru economia maghiară este o relaţie bună cu toţi actorii importanţi ai unei economii mondiale unificate”, a declarat Viktor Orbán, singurul lider din Uniunea Europeană care întreţine relaţii apropiate cu Moscova şi Beijing.

Politica externă se bazează pe stabilirea de prietenii și alianțe

Conform premierului de la Budapesta, politica externă se bazează pe stabilirea de prietenii și alianțe. El a adăugat că, chiar dacă două țări nu au relații excelente între ele, acest lucru nu împiedică Ungaria să mențină relații bune cu ambele.

Premierul maghiar a subliniat că este crucial pentru Ungaria ca economia globală să nu se fragmenteze în blocuri. El a subliniat că țara poate menține relații excelente simultan cu americanii, chinezii, japonezii, arabii și Uniunea Europeană.

„Suntem o ţară suverană”, a conchis Viktor Orbán.