Ungaria se află din anul 2004 sub o procedură de deficit excesiv impusă de Comisia Europeană.
Gyorgy Matolcsy a subliniat că în 2013 Comisia Europeană estimează că Ungaria va înregistra un deficit bugetar de 3,7-3,9% din Produsul Intern Brut. Guvernul ungar nu este de acord cu aceste cifre şi a decis să adoptă noi măsuri pentru a se asigura că ţinta de deficit de 2,7% din PIB va fi respectată.
Printre măsurile anunţate miercuri de Gyorgy Matolcsy se numără dublarea taxei pe tranzacţiile financiare până la 0,2%, faţă de 0,1% cât se preconiza iniţial, ceea ce va aduce venituri de 130 miliarde de forinţi. De asemenea, contrar planurilor anterioare, guvernul ungar nu va reduce la jumătate taxa specială pe bănci în 2013, ceea ce va aduce venituri suplimentare de 72 miliarde forinţi.
‘Nu putem respecta acordul cu băncile. Am fi dorit dar nu putem din cauza UE’, a declarat Matolcsy.
În schimb, Asociaţia bancară din Ungaria s-a declarat şocată de decizia guvernului de a încălca în mod unilateral acordurile referitoare la reducerea taxei pe bănci. ‘Posibila adoptate de către Parlament a măsurilor guvernamentale anunţate astăzi va afecta în mod serios previzibilitatea finanţării pentru agenţii economici, reducând capacitatea băncilor de a acorda credite. Toate acestea vor afecta economia reală şi perspectivele de creştere’, se arată într-un comunicat de presă.
Ministrul Economiei a mai anunţat că prevederile privind taxele locale pentru companii vor fi modificate, ceea ce va genera venituri suplimentare în valoare de 35 miliarde de forinţi. În plus, guvernul va introduce o taxă pe utilităţi care va aduce la buget venituri suplimentare de 30 de miliarde de forinţi.
În paralel cu noile măsuri de austeritate, guvernul ungar a revizuit în jos estimările privind ritmul de creştere a PIB în 2013 până la 0,9% de la 1,0% anterior.
Gyorgy Matolcsy a mai declarat că executivul ungar speră că Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană vor aprecia consolidarea fiscală realizată de Ungaria în ultimii doi ani şi jumătate, precum şi importanţa unei plase de siguranţă.
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie a acestui an din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.
SURSA: Agerpres