Coaliția pe care o încearcă Viktor Orban la nivel european. Cu cine s-a întâlni premierul maghiar
Premierul ungar Viktor Orban s-a deplasat la Viena pentru a lansa „Manifestul patriotic” alături de Herbert Kickl, liderul partidului de extremă dreapta al Austriei, Libertatea, și Andrej Babiš, fostul prim-ministru controversat al Cehiei, conform informațiilor furnizate de euronews.com.
Cei trei lideri – Orban, Kickl și Babiš – au semnat manifestul duminică dimineața în capitala austriacă, exprimându-și intenția de a uni forțele în vederea formării celui mai mare bloc de extremă dreapta din Parlamentul European. Scopul declarat al acestui manifest este consolidarea unei platforme politice comune, axată pe principii naționaliste și conservatoare, care să contracareze influența și direcțiile politice ale mainstream-ului european.
Vrea o alianță europeană de dreapta
Într-un interviu acordat duminică dimineața postului de televiziune al Partidului Libertății din Austria (FPO), Viktor Orban a subliniat importanța unei noi alianțe care să adune partidele de dreapta din diverse state membre ale Uniunii Europene. El a subliniat că acest parteneriat va reprezenta o voce puternică în susținerea suveranității naționale și a valorilor tradiționale europene în fața tendințelor globaliste și a influențelor considerate a fi dăunătoare pentru identitatea culturală a Europei.
Cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta în Europa, Ungaria condusă de Viktor Orban, cunoscut pentru politica sa suveranistă și pentru relațiile sale mai apropiate cu Rusia, va prelua președinția Uniunii Europene la 1 iulie. Această preluare a stârnit îngrijorări în rândul oficialilor de la Bruxelles, având în vedere divergențele frecvente dintre Budapesta și alte capitale europene în ceea ce privește respectarea statului de drept și valorile democratice fundamentale.
Președinția rotațională a Uniunii Europene este un element-cheie al mecanismului instituțional al UE, fiecare stat membru având oportunitatea de a conduce pentru șase luni. Cu toate acestea, mandatul Ungariei sub conducerea lui Viktor Orban, cunoscută pentru critici privind subminarea independenței justiției și pentru controverse legate de libertatea presei, ridică întrebări și semne de întrebare în rândul altor state membre ale Uniunii Europene, care sunt îngrijorate de direcția politică și de impactul asupra valorilor comune europene.
Această inițiativă a lui Orban de a forma o alianță cu partidele de extremă dreapta din Austria și Cehia subliniază tendințele din ce în ce mai accentuate spre polarizare politică în Europa, cu implicații complexe asupra coeziunii și unității europene într-o perioadă de provocări majore, inclusiv crize economice și migrație.