Organizaţiile maghiare din afara graniţelor vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de două miliarde de forinţi. În plus, Guvernul ungar va sprijini în acest an realizarea a aproximativ 2.400 de obiective în cadrul Programului Naţional de Repornire, fiind vizată și Transilvania.
Organizaţiile maghiare din afara graniţelor Ungariei, care luptă pentru dăinuirea maghiarilor, vor beneficia de două miliarde de forinţi în cadrul Programului Naţional de Repornire care a fost lansat în două etape pentru realizarea a 2.372 de proiecte şi obiective, a declarat la o conferinţă de presă susţinută miercuri după-amiază, la Budapesta, secretarul de stat pentru politică naţională în cadrul Cancelariei premierului ungar.
Árpád János Potápi a afirmat că interesul este atât de mare faţă de acest program încât organizaţiile care nu au primit acum finanţări vor fi ajute în viitor prin lansarea unul alt apel de proiecte sau prin sprijin individual.
La primul apel de proiecte lansat în cadrul Programului Naţional de Repornire, care sprijină funcţionarea, dezvoltarea şi achiziţiile de echipamente de către organizaţiilor maghiare din afara graniţelor Ungariei, au fost depuse în total 2.473 de proiecte din care 25 au fost invalide. Luând în considerare şi bugetul alocat acestei etape din cadrul programului, au obţinut finanţări 56,6% din proiectele valide, respectiv 1.385 de solicitări, a explicat oficialul ungar, care a adăugat: solicitarea de sprijin financiar a fost de şase ori mai mare faţă de bugetul disponibil, ceea ce arată că interesul este deosebit de mare.
Se dau bani prin Programul Național de Repornire
Valoarea totală a grantului asigurat în prima etapă a Programului Național de Repornire a fost de 1,5 miliarde de forinţi, iar valoarea grantului nerambursabil care poate fi obținut cu un singur proiect este între 300.000 de forinţi şi cinci milioane de forinţi.
Secretarul de stat a mai arătat că 500 de milioane de forinţi au fost alocaţi pentru etapa a II-a a apelului de proiecte lansat în cadrul Programului Naţional de Repornire, care sprijină programele şi evenimentele organizaţiilor maghiare din afara graniţelor Ungariei, şi se putea obţine un sprijn nerambursabil minim de 300 de mii de forinţi şi cel mult un milion de forinţi. În etapa a II-a au fost depuse 2.312 proiecte, din care au fost 56 invalide şi 987 valide, ceea ce înseamnă 42,75% din solicitările aprobate.
Árpád János Potápi a mai subliniat că, având în vedere situaţia de război, suma de 42 de milioane de forinţi alocată pentru regiunea Transcarpatia va fi destinată pentru sprijin umanitar şi caritabil, respectiv pentru sprijinirea organizaţiilor bisericeşti şi cele ale societăţii civile care îşi desfăşoară activitatea în această regiune.
Sprijin pentru organizaţiile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei
În cadrul evaluării proiectelor depuse în primul apel s-a acordat o atenție deosebită susținerii proiectelor socio-caritabile. Astfel, din cele 126 de milioane de forinți alocate Transcarpatiei, 26,9 milioane de forinți au fost atribuite celor 25 de proiecte cu scopuri umanitare și caritabile. Aceasta reprezintă 21,3% din suma grantului şi este destinată pentru sprijinirea unor servicii sociale gratuite asigurate de organizațiile caritabile și a altor programe umanitare derulate de biserici istorice și ONG-uri din Transcarpatia.
Prin cele două apeluri de proiecte vor fi asigurate 68,9 milioane de forinţi pentru scopuri umanitare şi caritabile prin care vor fi ajutaţi maghiarii care au rămas în Transcarpatia, respectiv oamenii care s-au refugiat în interiorul Ucrainei, a precizat Árpád János Potápi.
Răspunzând la o întrebare adresată de ziarul ungar „Magyar Nemzet„, secretarul de stat a menţionat că, având în vedere că faţă de acest program a existat un mare interes, în timpul anului ar putea fi lansat un alt apel de proiecte pentru organizaţiile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei. Oficialul ungar a amintit la conferinţa de presă că Guvernul ungar sprijină funcţionarea, dezvoltarea, achiziția de echipamente, precum şi organizarea unor evenimente și programe ale organizațiilor maghiare din afara graniţelor ţări prin apleuri de proiecte, din 2011.