Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar a vorbit despre renașterea maghiară. Declarațiile acestuia au fost făcute în comuna Lăzarea, din judeţul Harghita, unde a participat la inaugurarea monumentului dedicat cercetaşilor.

Totodată, cu această ocazie, oficialului ungar i-a fost înmânat premiul Sf. Gheorghe din partea Asociaţiei Cercetaşilor Maghiari din România (ACMR), potrivit MTI.

În ceea ce privește declarațiile făcute, secretarul de stat s-a arătat extrem de optimist. Mai exact, acesta a explicat că, în anul
2021, anul relansării naţionale, se poate vorbi despre o naţiune maghiară din ce în ce mai puternică.

El a mai adăugat că munca, credința, dar și speranța sunt esențiale în situațiile dificile.

„Dacă le avem în inimă, dacă putem lucra, dacă facem totul, reînvierea maghiară nu va întârzia”, a declarat secretarul de stat.

Planul ungurilor pentru anul 2021

În același timp, Árpád János Potápi a mai amintit că mişcarea de cercetaşi este poate cea mai mare organizaţie de copii şi de tineret din lume. Potrivit acestuia, mișcarea are 40 de milioane de membri în peste 200 de ţări din întreaga lume şi lucrează pentru un obiectiv comun și anume dirijarea tinerilor și a copiilor să aprecieze valorile spirituale şi intelectuale şi să devină adulţi activi.

Secretarul de stat a mai adăugat că mişcarea cercetaşilor maghiari a jucat un rol semnificativ în păstrarea identităţii maghiarilor
răspândiţi în întreaga lume sau a celor care au rămas în afara graniţelor Ungariei. 

De cealaltă parte, Lajos Loránt Bálint, preşedintele ACMR, a oferit și el o serie de declarații după eveniment. Mai exact acesta a precizat că monumentul a fost ridicat în piaţa din faţa şcolii din Lăzarea datorită faptului că Asociaţia Cercetaşilor Maghiari din România a fost fondată, în urmă 31 de ani, în această localitate.

De mențonat este faptul că, monumentul inaugurat este o instalaţie care include şi stâlpii sculptaţi din lemn, ridicaţi câte unul la fiecare cinci ani de la înfiinţarea

În același timp, președintele Asociaţiei a mai precizat că Premiul Sf. Gheorghe se acordă din cinci în cinci ani unor personalităţi sau instituţii care au oferit sprijin important mişcării cercetaşilor maghiari din România.

Pe lângă secretarul de stat ungar, Árpád János Potápi, un premiu a mai fost primit și de Szilárd Szatmári, pastorul reformat din Miercurea Ciuc, pentru faptul că centrul şi biroul cercetaşilor funcţionează de aproximativ de 10 ani în clădirea Bisericii Reformate din Miercurea Ciuc.