Conflictul istoric dintre România și Ungaria ar putea fi aplanat. Sunt însă condiții greu de îneplinit pentru țara nostră. Ungurii au ieșit la atac chiar într-o zi sfântă pentru România, 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Ungurii îi dau ordine lui Iohannis
Ungurii îi dau ordine președintelui Klaus Iohannis. László Tőkés spune că aniversarea centenarului Trianonului poate deschide calea reconcilierii româno-maghiare, dacă maghiarii din Transilvania vor deveni cetăţeni cu drepturi depline ai României, iar autorităţile de la Bucureşti renunţă la antimaghiarismul ridicat la rangul de politică de stat.
Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a abordat acest subiect într-o declaraţie acordată, la Bucureşti, Agenţiei de Presă MTI, unde procesul pe care László Tőkés l-a intentat preşedintelui Klaus Iohannis pentru retragerea Ordinului Steaua României a început cu o amânare. László Tőkés a declarat că şi în România ar trebui pornit pe calea reconcilierii, aşa cum a făcut-o premierul Slovac Igor Matovič, care i-a invitat pe maghiarii din Slovacia să aniverseze împreună Trianonul şi i-a declarat drept cetăţeni cu drepturi depline ai Slovaciei.
„Graniţele au putut fi retrasate, dar nimeni nu ne poate lua pământul natal. Să fim şi noi cetăţeni cu drepturi depline ai actualei Românii” – a afirmat preşedintele CNMT. László Tőkés şi-a exprimat opinia că justiţia din România a programat în mod intenţionat începerea procesului în această zi cu valoare de simbol, iar distincţia statului român i-a fost retrasă ca urmare a răstălmăcirii unei declaraţii a sale, dar care de altfel se referea în mod indirect la Trianon.
László Tőkés a amintit că, în 2013, la Băile Tuşnad, i-a cerut premierului Viktor Orbán să îşi asume statutul de apărător al maghiarilor din Transilvania, aşa cum o face Austria în cazul comunităţii germane din regiunea italiană Tirolul de Sud, însă declaraţia sa, tradusă în limba română, a fost denaturată în „protectorat”, cu referire la statutul de colonie.
Acuzații grave la adresa lui Iohannis
În opinia lui László Tőkés, retragerea distincţiei face parte din manifestările antimaghiare ale preşedintelui Klaus Iohannis, iar prin decretul de retragere a ordinului şeful statului i-a retras nu numai lui distincţia statului român, ci întregii comunităţi de maghiari din Timişoara, care în 1989 s-a răsculat împotriva dictaturii ceauşiste. „Timişoara transmite mesajul că există posibilitatea reconcilierii, dar pentru aceasta Klaus Iohannis şi guvernul de la Bucureşti trebuie să se rupă de tradiţiile securistice şi iliesciene antimaghiare”, a mai declarat László Tőkés, conform Radio România Actualități.