Ungurii pun piciorul în prag. Refuză regulile impuse de UE: E singura posibilitate

viktor orban

SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

Ungaria are o nouă solicitare pentru Uniunea Europeană, solicitare care ține de regulile migrației din blocul comunitar. Guvernul de la Budapesta dorește ca țara să nu sie supusă acestor reguli.

Ungaria cere să nu fie supusă regulilor migrației

Luni, Janos Boka, ministrul ungar responsabil cu afacerile Uniunii Europene, a declarat că a discutat cu comisarul UE pentru afaceri interne despre intenția Ungariei, similară cu cea a Olandei, de a obține o derogare de la reglementările Uniunii în domeniul azilului și migrației.

Janos Boka a anunțat pe Facebook că Ungaria va demara pașii necesari pentru a solicita aceste excepții.

Ministrul a subliniat că executivul ungar este hotărât să implementeze acțiuni ferme pentru a apăra frontierele naționale și a combate migrația ilegală, considerată o amenințare la adresa securității țării.

„Noi credem că, în prezent, restabilirea unui control naţional mai puternic asupra migraţiei este singura posibilitate de a ne atinge obiectivul şi de a opri în mod eficient migraţia ilegală”, a afirmat Janos Boka.

De asemenea, el a menționat că Ungaria continuă să susțină integritatea spațiului Schengen, care, din păcate, a fost afectat de migrația ilegală și de măsurile de control amplificate aplicate la granițele interne ale anumitor state membre.

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt cerințele Olandei?

În a doua jumătate a lunii septembrie, autoritățile olandeze au înaintat Comisiei Europene o serie de sugestii pentru strictețea normelor aplicate migranților și solicitanților de azil din Olanda.

Oficialii de la Bruxelles au clarificat că acest plan se concentrează asupra persoanelor provenite din țări non-UE.

Guvernul olandez a propus o serie de măsuri noi în domeniul migrației și azilului, printre care se numără:

  • Stabilirea unor criterii mai severe pentru naturalizarea străinilor
  • Implementarea unor politici selective pentru migrarea forțată a forței de muncă
  • Creșterea controlului asupra numărului de studenți internaționali și reducerea influenței limbii engleze în învățământul superior
  • Promovarea autonomiei refugiaților ucraineni și a implicării acestora în economia Olandei
SURSA FOTO: Dreamstime

Situația migranților în Ungaria

În mai 2024, Direcția Generală Națională pentru Poliția Străinilor din Ungaria a publicat ultimele sale rapoarte statistice pentru anul 2023.

În general, datele indică o creștere generală a numărului de imigranți în Ungaria în ultimii 5 ani, cu o creștere notabilă în 2022, atribuită războiului din Ucraina.

În 2018, Ungaria a găzduit un total de 263 445 de imigranți, iar până la sfârșitul anului 2023 acest număr a crescut la 403 112.

Principalele motive pentru solicitarea permiselor de ședere în 2023 au rămas ocuparea forței de muncă, educația și reîntregirea familiei.

Cifrele arată o creștere constantă a cererilor pentru toate cele 3 tipuri de permise.