Ungurii pun piciorul în prag. Vor să oblige UE să se schimbe: Tot mai periculos

viktor orban

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria a făcut din nou acuzații dure în ceea ce privește Uniunea Europeană. Ministrul ungar Peter Szijjarto spune că pe lista reuniunii informale de joi a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană există anumite propuneri care nu au o tentă pozitivă.

Ungaria aduce acuzații dure la adresa UE

Pe agenda reuniunii informale de joi a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană sunt incluse propuneri considerate „destul de periculoase”, conform șefului diplomației ungare, Peter Szijjarto.

Înainte de a pleca spre Bruxelles, Szijjarto a subliniat că Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, se comportă imprevizibil și a formulat propuneri care pot escalada conflictele, atât în legătură cu Ucraina, cât și cu Orientul Mijlociu.

Printre propunerile discutate se numără includerea mai multor membri ai guvernului israelian pe o listă de sancțiuni a Uniunii Europene.

Această măsură, conform lui Szijjarto, ar putea complica dialogul cu Israelul, un aliat important al Uniunii Europene, și ar putea periclita securitatea și stabilitatea Orientului Mijlociu pe termen lung.

Un alt punct controversat pe agendă este creșterea livrărilor de arme către Ucraina, precum și permisiunea acordată forțelor armate ucrainene de a folosi echipamentele occidentale pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei.

Szijjarto a subliniat că Budapesta se opune ferm acestor propuneri, considerând că ele implică riscul de escaladare a războiului din Ucraina.

Ministrul ungar a declarat că Ungaria va susține în cadrul reuniunii o poziție favorabilă păcii, în contrast cu măsurile considerate provocatoare și periculoase, propuse de Borrell.

De asemenea, acesta a subliniat că mandatul lui Borrell se apropie de sfârșit, ceea ce, în opinia sa, este un aspect pozitiv, având în vedere imprevizibilitatea acțiunilor acestuia.

„Borell vrea să se livreze mai multe arme Ucrainei şi vrea să permită forţelor armate ucrainene opţiunea de a folosi echipamente occidentale deja trimise în această ţară la lansarea unei lovituri în teritorii din interiorul Rusiei”, a spus ministrul de Externe.

SURSA FOTO: Dreamstime

Simplificarea regimului de vize

Sistemul de imigrație al Ungariei bazat pe cardul național a fost relaxat pentru a include cetățenii din Rusia și Belarus.

Țările nordice și baltice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul risc de securitate pe care Ungaria l-ar putea aduce blocului comunitar prin relaxarea regulilor de intrare pentru cetățenii din Rusia și Belarus.

Sistemul de imigrație al Ungariei bazat pe cardul național permite lucrătorilor străini să rămână în țară cel puțin doi ani și poate deschide calea către rezidența permanentă.

Ungaria a extins sistemul, disponibil inițial pentru cetățenii sârbi și ucraineni, la țările candidate la UE Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Moldova, precum și la Belarus și Rusia.

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, miniștrii de externe și de interne din statele baltice și nordice au afirmat că acțiunile recente ale Ungariei „pot constitui un risc serios pentru securitate”.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Adutiškis, miniștrii de externe din Letonia și Lituania și-au exprimat îngrijorarea.

„Nu a existat niciodată un Schengen fără diplomați ruși cu intenții ostile și nu a existat niciodată un Schengen fără posibile încălcări ale securității de către anumite țări”, a declarat Baiba Braže, ministrul leton al afacerilor externe.