Ungurii râd de noi! Scandalul izbucnit de Grigore Leşe a trecut granița
Ungurii râd de noi! Afirmațiile lui Grigore Leşe au atras atenția presei maghiare. index.hu și maszol.ro au scris despre scandalul izbucnit de Grigore Leșe și despre tensiunile din industria muzicală din România. Grigore Leșe, unul dintre cei mai cunoscuți artiști de muzică populară din România, a spus recent că melodia „Așa-i românul”, care se cântă adesea de 1 Decembrie, are origini maghiare. El a spus și că melodia „Noi suntem români” nu este reprezentativă pentru poporul român.
„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – ”Noi suntem bulgari.”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri.””, a declarat el în cadrul unei emisiuni TV.
Afirmația sale au stârnit tensiune în rândul artiștilor de muzică populară. De exemplu, Nicolae Furdui Iancu, care a cântat „Așa-i românul” de 1 Decembrie, la Brașov, a spus că Grigore Leșe nu vrea decât să șocheze prin asemenea declarații. Potrivit lui, Grigore Leșe a încercat să dezbine românii fix de Ziua Națională.
La rândul ei, Veta Biriș a zis că „nici măcar maramureșenii” nu-l acceptă pe controversatul artist.
„Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe și nici nu mă interesează sfaturile lui. (…) Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, ar fi declarat artista de muzică populară.
Care sunt originile cântecului „Așa-i românul”?
În spațiul public, se spune că preotul ortodox Doru Gheaja este cel care a descoperit și promovat cântecul „Așa-i românul”. A auzit-o pentru prima dată în județul Cluj, în anul 1954, de la un coleg de-al său de la Seminarul Teologic. Colegul său era din satul Chirpăr, județul Sibiu. De altfel, colegul său a învățat cântecul de la vecinii săi, bătrânii satului.
Doru Gheaja a refuzat să comenteze declarațiile lui Grigore Leșe.
„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj.
În anul 1954, am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54, eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr.
În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a explicat preotul Doru Gheaja pentru Turnul Sfâtului.