Controverse la NATO: Ungaria oferă un atlas care include „Ungaria Mare”

Ungaria a oferit cadou de Crăciun, la NATO, Atlasul Național al Ungariei, care include hărți ce sugerează o „Mare Ungarie”. Aceste hărți sunt problematice pentru Croația, care reacționează cerând ajutor din partea României, Slovaciei și Sloveniei.

Ministrul de Externe din Croația, Gordan Grlić Radman, a spus că este complet nepotrivit ca reprezentantul Ungariei la NATO să le dea colegilor săi acest atlas, în care Croația este redusă doar la regiunile Lika și Gorski Kotar.

El a anunțat că va discuta această „acțiune inacceptabilă” cu oficialii din celelalte țări. Deși „Marea Ungarie” nu este menționată direct, hărțile și textele din atlas sunt contestate. Istvan Balog, ambasadorul Ungariei la NATO, le-a dat acest atlas colegilor săi în decembrie, atlasul fiind tipărit în 2021 la Budapesta.

„Consider că este complet nepotrivit ca reprezentantul permanent al Ungariei să predea Atlasul Național al Ungariei colegilor săi reprezentanți permanenți la NATO la Bruxelles ca dar de Crăciun. Analizăm mai în detaliu conținutul acestuia, dar este extrem de neobișnuit ca ambasadorilor altor țări la NATO să li se prezinte un atlas disputat, în care, desigur, Ungaria Mare nu este menționată în mod explicit, dar hărțile și textele însoțitoare sunt contestate.

Prin urmare, discutăm despre acest act inacceptabil cu colegii noștri din România, Slovacia și Slovenia. Pentru că era de astăzi provocatoare din punct de vedere geopolitic, plină de amenințări la securitate, solicită mai mult dialog și cooperare între aliații europeni și transatlantici”, a scris, vineri, Grlić Radman pe contul său de X.

Cum arată harta Ungariei de dinainte de Primul Război Mondial, așa-numita „Ungarie Mare”?

Harta Ungariei istorice includea Transilvania și o parte din Banat, teritorii care au revenit României după Tratatul de la Trianon, semnat după înfrângerea Austro-Ungariei în Primul Război Mondial.

Pe harta Ungariei Mari sunt marcate toate regiunile pe care ungurii le-au pierdut după război: Transilvania și o parte din Banat, Transcarpatica (acum împărțită între Ucraina, Slovacia și Polonia), Vojvodina (care acum face parte din Serbia), dar și alte regiuni ca Burgenland, acum în Austria.

După Tratatul de la Trianon din 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ 3 milioane de oameni. De atunci, mulți unguri au sperat la reunificarea teritoriilor pierdute, un vis care nu s-a împlinit nici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.