Viktor Orban, premierul Ungariei, continuă să sfideze Uniunea Europeană în ceea ce privește politica de migrație, preferând să achite o amendă de un milion de euro pe zi în loc să primească imigranți. Acesta consideră că sancțiunea financiară impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene este mai convenabilă decât respectarea regulilor comunitare privind protecția internațională.

Refuzul autorităților de la Budapesta de a se conforma a determinat Comisia Europeană să deducă fondurile necesare direct din bugetul comunitar alocat Ungariei, amplificând astfel tensiunile dintre Bruxelles și guvernul ungar.

Declarația lui Viktor Orban privind sancțiunile financiare

În cadrul intervenției sale săptămânale la postul public de radio Kossuth, Viktor Orban a explicat că guvernul ungar consideră sancțiunea financiară mai convenabilă decât respectarea cerințelor impuse de Uniunea Europeană în materie de migrație.

„Plătim un milion de euro pe zi. Dar dacă fac calculul cât ar costa să-i las să intre (în Ungaria – n.red.), este mai ieftin să plătesc (amenda – n.red.) fără a lăsa imigranţii să intre”, a declarat premierul ungar.

Totodată, Viktor Orban a calificat această situație drept „o rebeliune” împotriva politicilor de migrație ale Uniunii Europene, evidențiind faptul că Ungaria își menține poziția fermă împotriva primirii imigranților.

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Ungariei

În decembrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că Ungaria nu a respectat legislația europeană privind protecția internațională și returnarea cetățenilor din țări terțe aflați în situație de ședere ilegală.

imigranți
SURSA FOTO: Dreamstime

După această decizie, în iunie 2024, tribunalul european a constatat că Budapesta a ignorat în mod deliberat hotărârea din 2020 și a aplicat o penalitate financiară substanțială.

Ungaria a fost sancționată cu o amendă inițială de 200 de milioane de euro, la care s-a adăugat o taxă suplimentară de un milion de euro pentru fiecare zi în care continuă să încalce reglementările europene.

Deducerea sancțiunilor din bugetul Ungariei

Deoarece guvernul de la Budapesta a refuzat să plătească sancțiunile impuse, Comisia Europeană a dedus în septembrie 2024 suma de 200 de milioane de euro din bugetul comunitar destinat Ungariei.

Pe lângă această penalitate, executivul european a retras și 93 de milioane de euro acumulate din neplata amenzii zilnice de un milion de euro.

Prin această măsură, Uniunea Europeană încearcă să forțeze Ungaria să respecte hotărârile judecătorești, însă Viktor Orban rămâne ferm pe poziție, refuzând să accepte politica de migrație impusă de Bruxelles.

Decizia Ungariei de a sfida normele comunitare ridică semne de întrebare privind relația acesteia cu Uniunea Europeană, precum și impactul pe termen lung al sancțiunilor economice asupra economiei ungare.