Ungaria riscă să piardă dreptul de vot
Membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție joi, cerând Consiliului European să inițieze măsuri suplimentare împotriva Ungariei în legătură cu deblocarea a aproximativ 10 miliarde de euro din fondurile europene, acțiune efectuată de Comisia Europeană în decembrie.
Rezoluția propune aplicarea Articolului 7, alineatul (2) al Tratatului UE, care, în cele din urmă, ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul Uniunii Europene, scrie European Newsroom.
Membrii Parlamentului solicită, de asemenea, Comisiei de afaceri juridice (JURI) și Serviciului juridic al Parlamentului European să investigheze deblocarea fondurilor și să determine dacă există motive pentru o acțiune juridică împotriva Comisiei Europene. În cazul în care se găsesc încălcări ale legislației UE, acestea ar putea fi trimise la Curtea Europeană de Justiție.
Comisia Europeană a eliberat fondurile pentru Ungaria în ciuda criticilor privind abuzurile de putere și corupția din țară, cu condiția ca premierul ungar Viktor Orban să sprijine susținerea financiară suplimentară pentru Ucraina. Cu toate acestea, Ungaria a blocat acest sprijin la summitul liderilor UE din decembrie.
Rezoluția subliniază preocupările Parlamentului European cu privire la lipsa de măsuri de control adecvate pentru asigurarea unui management financiar solid și protejarea bugetului european în privința fondurilor deblocate pentru Ungaria. De asemenea, se exprimă îngrijorarea că reforma judiciară recentă nu este suficientă pentru a elimina temerile cu privire la respectarea statului de drept în Ungaria.
Un nou summit va avea loc în februarie
Într-un context mai amplu, Ungaria riscă să-și piardă dreptul de vot în cadrul UE, iar tensiunile din interiorul blocului comunitar sunt evidențiate și de refuzul Ungariei de a susține decizia majorității statelor membre de a revizui cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
”Pentru moment noi, Parlamentul European, nu cerem privarea Ungariei de dreptul de vot, dar îi solicităm Consiliului să iniţieze o examinare” a acestei posibilităţi, a spus eurodeputatul român Siegfried Mureşan.
Rezoluția a fost adoptată în timp ce liderii UE se pregătesc pentru un nou summit extraordinar. Liderii UE se vor reuni la 1 februarie pentru acest summit menit să depăşească veto-ul lui Viktor Orban faţă de finanţarea pentru Ucraina.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a decis să amâne decizia pentru a convinge Ungaria să se alăture acordului sau pentru a găsi o soluţie care ar permite avansarea în lipsa sprijinului ungar.
Oficialităţi UE afirmă că dacă nu pot convinge Ungaria, celelalte 26 de state membre vor încerca să furnizeze bani în afara bugetului UE, dar aceasta probabil va fi pentru o perioadă mai scurtă.