Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut ministerelor de Externe ale statelor membre din Spațiul Schengen să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor reprezentative ale maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor în România, înainte de a lua o decizie cu privire la aderarea României la Schengen, a relatat MTI.

CNS cere statelor spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor cu privire la dreptul minorităților

CNS s-a adresat diplomațiilor statelor din spaţiul Schengen într-o scrisoare deschisă publicată, marţi, 22 noiembrie. Potrivit documentului, comunitatea naţională maghiară din România este interesată de aderarea ţării la spaţiul Schengen, dar, în același timp, înţelege foarte bine rezervele exprimate de unele state.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care a caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani.” se precizează în documentul semnat de preşedintele CNS, Balázs Izsák.

„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior.”, a mai arătat documentul.

Cseke Attila: Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), este de părerea că „se dă o semnificaţie mult prea importantă” solicitării Consiliului Naţional Secuiesc cu privire la înaintea unei decizii privind admiterea ţării noastre la Schengen. „UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante.”, a afirmat ministrul.

„Pot să vă spun punctul de vedere oficial exprimat de UDMR, care nu e de astăzi, de săptămânile trecute, ci din anii anteriori. UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante. UDMR a susţinut întotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitarea accederii României în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în următoarea perioadă, cu toate forţele de care dispune.”, a explicat Cseke Attila.