Uniunea Europeană elaborează un plan alternativ de asistență pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro. El este avut în vedere pentru a contracara obiecțiile formulate de Ungaria în legătură cu noul pachet de asistență financiară pentru următorii ani.

Bruxelles-ul intenționează să utilizeze o structură a datoriilor pentru a contribui la bugetul ucrainean. Este un răspuns la opoziția guvernului ungar condus de Viktor Orban față de propunerea blocului comunitar de a aloca 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe o perioadă de patru ani. Aceste date au fost oferite de Financial Times, care citează oficiali implicați în plan.

UE are în vedere un model finanţat prin datorii

Între variantele analizate, se pare că un model finanțat prin datorii câștigă teren în eventualitatea în care Orban decide să mențină veto-ul său la summit-ul european programat pentru luna februarie.

Potrivit surselor citate, statele membre ale UE ar urma să ofere garanții pentru bugetul comunitar. Se va permite, astfel, executivului european să obțină împrumuturi de până la 20 de miliarde de euro pe piețele de capital în beneficiul Kievului în anul următor. Cu toate acestea, suma finală va fi determinată în funcție de necesitățile exprimate de Ucraina.

Un plan similar celui lansat în 2020 este propus pentru ca Executivul European să poată furniza până la 100 de miliarde de euro pentru programele de menținere a locurilor de muncă în timpul pandemiei de coronavirus.

Schema care nu ar necesita unanimitatea celor 27 de țări membre

Această schemă nu ar necesita unanimitatea celor 27 de țări membre ale UE. Asta pentru că nu ar solicita garanții din partea tuturor statelor membre, inclusiv Ungaria. Deși, în unele dintre ele, cum ar fi Germania sau Olanda, aprobarea parlamentului ar fi necesară.

O sursă anonimă a declarat că, din punct de vedere tehnic, planul nu ar întâmpina probleme pentru a avansa. Cu toate acestea, aspectele politice ar fi „mai complexe”.

Dezavantajele planului pentru Ucraina

Conform Financial Times, în cazul în care liderii europeni ar aproba planul la summit-ul din 1 februarie 2024, s-ar putea oferi garanții Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a debloca următoarea tranșă de finanțare de 900 de milioane de dolari.

Unul dintre posibilele dezavantaje ale acestui plan, în comparație cu varianta inițială, ar fi limitarea sa la împrumuturi. Nu ar fi, astfel, incluse ajutoarele directe. Chiar și așa, statele membre ar putea continua să ofere astfel de ajutoare în mod unilateral.