Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, a declarat azi, 15 noiembrie, la Miercurea-Ciuc că România și Ungaria au interese comune în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Oficialul ungar a subliniat că ambele state își doresc integrarea României ca membru cu drepturi depline în această zonă, lucru ce ar putea deveni realitate în următoarele două luni.
Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, și-a exprimat public susținerea fermă pentru aderarea României la spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe desfășurate la Miercurea-Ciuc. Oficialul a subliniat că atât România, cât și Ungaria au interese naționale comune în acest proces de integrare, iar eforturile diplomatice ale celor două state se intensifică în perioada următoare.
Având în vedere că decizia finală ar putea fi luată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 12 decembrie, oficialii ambelor țări colaborează strâns pentru a asigura succesul acestui demers, care ar aduce beneficii economice și sociale de ambele părți ale graniței.
Ungaria sprijină România pentru aderarea la Schengen
Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, a declarat recent la Miercurea-Ciuc că România și Ungaria au interese comune în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.
Oficialul ungar a subliniat că ambele state își doresc integrarea României ca membru cu drepturi depline în această zonă, lucru ce ar putea deveni realitate în următoarele două luni.
Eforturi comune pentru aderarea României la Schengen
În cadrul unei conferințe de presă, Szijjarto Peter a afirmat că atât România, cât și Ungaria au interese naționale care coincid în privința aderării României la spațiul Schengen.
Potrivit acestuia, cele două state colaborează strâns pentru a îndeplini acest obiectiv:
„În continuare, trebuie să facem tot posibilul ca România, în sfârşit, să intre în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline. Aici vorbim despre o chestiune în care interesele naţionale ale României şi interesele naţionale ale Ungariei, respectiv ale celor două popoare, coincid în totalitate.”
Ministrul ungar a adăugat că, în cele patru luni de președinție a Consiliului Uniunii Europene, Ungaria a făcut eforturi semnificative pentru a sprijini acest demers.
„Vom face tot posibilul, vom mobiliza tot şi vom încerca să-i convingem pe toţi (…) în următoarele două luni, în aşa fel încât România să poată intra în spaţiul Schengen, în sfârşit.
Interesul nostru este ca vieţile comunităţilor din cele două părţi ale graniţei să fie legate de cele mai puternice ţesături, pentru care avem nevoie de statutul de membru Schengen”, a subliniat Szijjarto Peter, subliniind că acest pas este esențial pentru consolidarea legăturilor între comunitățile aflate de ambele părți ale graniței.
Optimizarea legăturilor economice între cele două țări
Întrebat despre declarația premierului României, Marcel Ciolacu, referitoare la posibila decizie privind intrarea României în Schengen până la finalul anului, Szijjarto și-a exprimat speranța că acest lucru va fi realizat.
El a precizat că oficialii celor două guverne mențin un contact zilnic pe această temă și că există o colaborare strânsă între miniștrii de Interne ai celor două state.
„Sincer, sper că domnul prim-ministru are dreptate, iar dacă va avea dreptate este o veste bună pentru noi. Lucrăm mult în vederea obţinerii aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Pe 12 decembrie va avea şedinţă consiliul de miniştri de interne şi justiţie (JAI – Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne n.r.).
Am vrea ca (atunci n.r.) cel târziu să se ia această decizie, motiv pentru care aproape ţinem legătura zilnică cu Guvernul României. Miniştrii de Interne, practic, lucrează în cooperare foarte strânsă. Şi eu m-am întâlnit cu domnul ministru de Interne şi facem tot posibilul, mobilizăm totul, să atingem acest scop”, a explicat ministrul ungar.
El a adăugat că discuțiile se desfășoară în mod constant pentru a se asigura că toate condițiile necesare sunt îndeplinite.
Schengen, un interes comun pentru România și Ungaria
Szijjarto Peter a vorbit despre un aspect important al colaborării dintre România și Ungaria: coincidența intereselor naționale în privința aderării României la Schengen.
„În trecut era inimaginabil ca interesul național al României și cel al Ungariei să coincidă. Acest lucru se întâmplă acum, în cazul aderării României la Schengen”, a subliniat oficialul ungar, făcând referire la schimbările pozitive în relațiile bilaterale.
Ministrul a evidențiat faptul că traficul economic între cele două țări este în continuă creștere, subliniind că România este cel mai puternic exportator către Ungaria.
„Aceste lucruri pozitive pot fi duse mai departe dacă barierele artificiale nu ar mai exista”, a declarat el, susținând că aderarea României la spațiul Schengen ar contribui la eliminarea acestor obstacole și la intensificarea schimburilor economice dintre cele două țări.
Vizită în Transilvania și sprijin pentru comunitatea locală
Pe lângă participarea la forumul organizat la Miercurea-Ciuc, Szijjarto Peter a vizitat catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc și clubul de fotbal din municipiu. Vizita sa a fost marcată de întâlniri cu liderii locali și de discuții privind sprijinul comunității maghiare din regiune.
În perioada iulie-decembrie 2024, Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Szijjarto Peter a subliniat că țara sa va continua să sprijine România în demersurile de integrare în spațiul Schengen.
Președinția rotativă oferă Ungariei oportunitatea de a influența în mod direct agenda europeană și de a pleda pentru eliminarea barierelor dintre statele membre, facilitând astfel accesul României în acest spațiu de liberă circulație.