Ungurii se opun impozitării progresive. Kelemen Hunor: O catastrofă

kelemen hunor

SURSA FOTO: Facebook/ RMDSZ

Aflat la sediul Biroului Electoral Central, liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a spus jurnaliștilor că se opune impozitării progresive. Acesta a mai precizat că o astfel de decizie ar fi o catastrofă pentru România.

Ungurii se opun impozitării progresive.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat miercuri că este împotriva impozitului progresiv. El îl consideră ca fiind o măsură dezastroasă pentru România. El a subliniat că o astfel de politică fiscală ar reduce atractivitatea țării pentru investitori.

Răspunzându-le jurnaliștilor aflați la sediul Biroului Electoral Central, liderul UDMR spune că nu susține impozitul progresiv.

Kelemen Hunor a argumentat că introducerea unei astfel de metode de impozitare ar fi o catastrofă pentru România. El spune că aceasta ar diminua atractivitatea pentru mediul de afaceri.

Potrivit lui, o economie în creștere are nevoie de o taxă simplă sau de o cotă unică pe termen lung, cum este în prezent.

Liderul UDMR a menționat că nu există un sistem digital adecvat pentru a implementa impozitul progresiv și a subliniat că în România nu se poate calcula corect venitul global.

El a adăugat că, dacă nu se poate determina cu precizie venitul global, nu ar avea sens să se aplice impozitul progresiv pe salarii.

Kelemen Hunor a concluzionat că, în absența condițiilor necesare, ar fi o greșeală să se introducă acest impozit, mai ales în contextul în care țara are nevoie de creștere economică, investiții și noi locuri de muncă.

„Pentru România ar fi o catastrofă să introduci acum o altă metodă de impozitare – impozitul progresiv, fiindcă asta ar însemna să pierzi din forţa de atractivitate pentru mediul de afaceri. O economie în creştere are nevoie pe termen lung de această taxă simplă sau cotă unică, cum este la noi. Eu nu vorbesc de faptul că nu există sistemul digital pentru a introduce impozitul progresiv, nu vorbesc despre faptul că în România nu există posibilitatea de a calcula venitul global. Dacă nu ai posibilitatea de a calcula foarte corect venitul global, de ce pui impozitul progresiv pe salariu? N-ai făcut nimic. Deci nu există condiţii şi ar fi o greşeală să introduci impozitul progresiv în momentul în care ai nevoie de creştere, ai nevoie de investiţii, ai nevoie de noi locuri de muncă”, a explicat liderul UDMR.

SURSA FOTO: Facebook, RMDSZ

Deficitul bugetar trebuie redus

El a subliniat că este esențial să se reducă deficitul bugetar, subliniind că acest proces va implica inevitabil anumite sacrificii sociale.

Acesta spune că este nevoie, mai ales, de ajustări în structura administrației centrale, unde risipa este o problemă majoră.

Kelemen Hunor a afirmat că, dacă se compară numărul de funcționari publici din România cu cel din alte state, se poate observa o expansiune semnificativă a statului român, care însă nu reușește să ofere servicii adecvate.

Liderul UDMR spune că, deși statul continuă să crească, interacțiunea cu instituțiile este adesea frustrantă și nu oferă sprijin cetățenilor, sugerând că aceasta este o zonă care necesită reformă.

De asemenea, el a subliniat necesitatea reducerii taxei pe muncă, considerând-o cea mai mare povară fiscală. Kelemen Hunor a accentuat importanța colectării impozitelor, subliniind că nu are sens să se impună sau să se majoreze taxe noi dacă nu există capacitatea de a le colecta eficient.

„Dacă vă uitaţi la numărul de funcţionari publici la noi şi în alte state şi facem o comparaţie, vom vedea că la noi statul a crescut enorm de mult şi nu oferă servicii. Creşte, creşte, dar când te întâlneşti cu o instituţie te loveşte, nu te ajută, deci acolo trebuie să umblăm, pe de o parte. Pe de altă parte, taxa pe muncă trebuie redusă, fiindcă este cea mai mare povară la noi. Colectarea impozitelor este cea mai importantă chestiune, fiindcă degeaba impui noi taxe sau creşti anumite taxe dacă nu eşti în stare să le colectezi. Deci, colectarea trebuie să fie principala preocupare în Guvern şi, bineînţeles, după aceea trebuie să vedem ce facem cu cota unică. Trebuie păstrată, din punctul meu de vedere nu există alternativă la cota unică, şi trebuie curăţată – să fie cota unică pe toată linia. (…) Sunt foarte multe aspecte care trebuie schimbate, trebuie corectate, fiindcă acest contract între sat şi societate nu mai este în echilibru. Societatea şi cetăţenii oferă mai mult şi statul dă mult mai puţin”, a susţinut Kelemen Hunor.

SURSA FOTO: Facebook, Kelemen Hunor Oficial

Reforma administrativă nu se poate face din birou

El a subliniat importanța unei reforme administrative, însă a precizat că aceasta nu poate fi realizată din spatele biroului, aplicând formule și calcule standardizate la nivel național, deoarece o astfel de abordare nu este eficientă.

„În primul rând, trebuie să vezi dacă reforma va ajuta pe toţi cetăţeni să aibă acces mult mai rapid şi mult mai eficient la servicii publice. Da, e nevoie de o reformă. După aceea, trebuie să te uiţi dacă această formulă de împărţire a judeţelor e ok sau nu e ok şi cum poţi să faci în aşa fel încât să nu mai existe o centralizare după reformă şi toate celelalte aspecte să fie îndeplinite. Deci, trebuie pregătit foarte, foarte bine. Au fost câteva încercări şi în perioada preşedintelui Băsescu, în 2011, care au eşuat, fiindcă nu a fost acea iniţiativă pregătită. (…) În interesul reformei trebuie să fie cetăţeanul, nu instituţiile statului, nu funcţionarii”, a opinat liderul UDMR.