„Deceniul dintre 2010 și 2020 a fost cel mai reușit din ultimii o sută de ani pentru Ungaria, iar următorul ar putea fi și mai bun”, a declarat premierul Viktor Orban, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică de Radio Kossuth din Ungaria.

„Ne aflăm la poarta vremurilor mari și chiar și primul an din noul deceniu ar putea fi fantastic, chiar dacă primele luni ale acestuia aparent sunt mai mizerabile din cauza restricțiilor”, a subliniat premierul, care a adăugat: „Vom ajunge cu o viteză incredibilă pe un trend ascendent. Se poate întâmpla ușor ca și economia mondială să cunoască o creștere nemaivăzută până acum (…), iar economia ungară trebuie să fie și mai rapidă.

Sistemul economic ungar se află în fața unei schimbări a dimensiunii pe care azi nu toată lumea o poate înțelege. Aceasta va fi o economie digitalizată care va fi capabilă să proceseze chiar și propriile sale deșeuri, va fi o așa-numită economie circulară în care emisiile de dioxid de carbon vor fi diminuate radical, în care ocuparea forței de muncă va fi de sută la sută, iar pe partea vestică a UE creșterea va fi în mod simțitor mai accelerată. O dezvoltare vor cunoaște chiar și oamenii, casele lor vor fi mai mari și vor avea curaj să își asume creșterea mai multor copii”.

Orban: Pe timp de criză trebuie scăzute impozitele

Viktor Orban a mai declarat că până la sfârșitul deceniului economia ungară trebuie să ajungă în situația în care valoarea profitului adus înapoi acasă de întreprinzătorii ungari, care vor investi în străinătate, să fie egală cu valoarea profitului scos din țară de firmele străine care își desfășoară activitatea pe teritoriul Ungariei.

„În perioadă de criză, pentru stânga ungară soluția constă în creșterea impozitelor”, a afirmat premierul care nu crede în acest mod de gândire.

„Pe timp de criză impozitele trebuie scăzute, statul și administrațiile publice locale, ba mai mult, și băncile trebuie ajute prin prelungirea perioadei moratoriului privind amânarea ratelor la credite. Acum toată lumea trebuie să își asume ceva. Nu toate administrațiile publice locale înțeleg importanța scăderii impozitelor, cu toate că întreprinzătorii pot asigura un loc de muncă pentru un număr mare de oameni numai dacă au mai puține obligații față de stat. Atât în primul val, cât și în al doilea val al epidemiei am reușit să păstrăm locurile de muncă, în prezent numărul celor care nu lucrează este cu aproximativ 60 de mii mai puțin în comparație cu anul trecut, adică înainte de izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus.

În statisticile privind rata șomajului Ungaria este devansată doar de Cehia și Germania, a subliniat premierul, care a menționat că din cauza epidemiei „țara nu a fost nevoită să renunțe la nici un mare proiect”. În acest sens a amintit de reintroducerea celei de-a 13-a pensii și de continuarea programelor privind sprijinirea familiilor și a cumpărării, respectiv construirii locuințelor.