Negocierile dintre Ungaria și Ucraina pe tema drepturilor pierdute de minoritatea maghiară din Ucraina nu au înregistrat progrese semnificative, a afirmat joi, la Bruxelles, Peter Szijjarto, ministrul maghiar al afacerilor externe.
Peter Szijjarto anunţă eşecul negocierilor cu Ucraina
Grupul de lucru comun pentru educație, stabilit de guvernele Ungariei și Ucrainei, s-a reunit din nou, însă pozițiile nu au înregistrat progrese semnificative. Ungaria insistă asupra restabilirii depline a drepturilor pierdute de minoritatea maghiară din Ucraina, a afirmat joi, la Bruxelles, Peter Szijjarto, ministrul maghiar al afacerilor externe, conform informațiilor furnizate de MTI.
Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe ungar, ministrul a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, că disputa semnificativă privind drepturile comunității maghiare din Ucraina rămâne nesoluționată între Budapesta și Kiev.
„Insistăm asupra faptului că Ucraina trebuie să redea comunităţii maghiare drepturile pe care le-a avut deja în urmă cu nouă ani, drepturi care reprezintă o garanţie, astfel încât comunitatea maghiară să îşi poată păstra identitatea prin utilizarea limbii materne în sistemul de învăţământ, în cultură, în administraţia publică şi chiar în mass-media”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
„Nu ne vom mulţumi cu mai puţin de atât, iar partenerii noştri ucraineni ştiu acest lucru, chiar dacă uneori se prefac că nu ştiu”, a adăugat ministrul.
Se deschide un nou punct de trecere a frontierei
În plus, Peter Szijjarto a subliniat că este o veste îmbucurătoare faptul că săptămâna viitoare grupul comun de lucru din domeniul educației se va reuni din nou. De asemenea, liderii grupului se vor întâlni atât în cadrul întâlnirilor comune, cât și separat. Ministrul maghiar speră că acest lucru va contribui la apropierea procesului de restabilire a drepturilor pierdute.
Peter Szijjarto a adăugat că, din cauza demonstrațiilor fermierilor și a blocărilor rutiere din Polonia, comerțul de-a lungul graniței dintre Ucraina și Polonia, care se întinde pe o distanță de peste 500 de kilometri, a devenit practic imposibil. Acest lucru accentuează presiunea asupra graniței ungaro-ucrainene, care are o lungime de 136 de kilometri. Ministrul a anunțat că luni, ambasadorul Ungariei la Kiev va semna un acord pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între Nagyhódos și Velyka Palad’, în conformitate cu solicitările de mult timp ale comunității maghiare din regiunea ucraineană Subcarpatică.
„În plus, vom permite camioanelor goale să treacă graniţa prin punctul de trecere Beregsurány, ceea ce va reduce în mod semnificativ aglomeraţia de la punctul de trecere Záhony şi va diminua problemele pentru companiile ungare care se bazează, de asemenea, pe aprovizionarea din Ucraina”, a precizat Peter Szijjarto.
Budapesta, nemulțumită de reuniunea Comisiei NATO-Ucraina
În altă ordine de idei, ministrul de externe al Ungariei, și-a exprimat nemulțumirea față de reluarea lucrărilor Comisiei Ucraina-NATO, care s-a reunit marți la Bruxelles, în ziua întâlnirii ministeriale a statelor din Alianță, transmite European Pravda, citându-l pe Szijarto, care și-a postat opinia pe Facebook.
„Invitația ministrului de externe al Ucrainei încalcă principiul unității aliaților în cadrul NATO, dar vom participa la reuniune într-un spirit constructiv”, a subliniat șeful diplomației ungare.
El a adăugat că Budapesta va înceta să mai blocheze apropierea Ucrainei de NATO „numai și numai cu condiția ca ucrainenii să le redea maghiarilor din Transcarpatia drepturile de care s-au bucurat până în 2015”.
Separat, Sijarto a precizat că reuniunea ministerială a Alianței ar trebui să sublinieze că „NATO nu participă la războiul din vecinătatea noastră și că este necesar să se facă tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia”.