Guvernul condus de Viktor Orban oferă bilete doar dus către Bruxelles
Guvernul Ungariei, cunoscut pentru poziția sa fermă împotriva imigrației și condus de Viktor Orban, a anunțat joi că este dispus să ofere migranților și solicitanților de azil bilete gratuite doar dus către Bruxelles. Această măsură vine ca reacție la amenda de 200 de milioane de euro impusă de Curtea Europeană de Justiție, precum și la penalitățile zilnice de 1 milion de euro pentru nerespectarea normelor UE în materie de azil.
Un ministru al guvernului ungar a avertizat Uniunea Europeană că Ungaria va trimite migranți la Bruxelles dacă blocul continuă să insiste pentru acceptarea unui număr mai mare de solicitanți de azil.
„Dacă Bruxelles-ul continuă să vrea să impună Ungariei un regulament care nu face posibilă reținerea migranților la graniță, atunci vom oferi fiecărui migrant de la granița ungară transport voluntar gratuit la Bruxelles. Dacă Bruxelles-ul dorește migranți, atunci îi va obține”, a spus Gergely Gulyas, şef de cabinet al lui Viktor Orban, potrivit Euronews.
Ministrul a făcut aceste comentarii în contextul amenzii de 200 de milioane de euro impuse Ungariei de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) în luna iunie, ca urmare a încălcării repetate a normelor UE privind azilul. În acel moment, prim-ministrul Viktor Orbán a descris decizia Curții ca fiind „scandaloasă și inacceptabilă”.
„Se pare că migranții ilegali sunt mai importanți pentru birocrații de la Bruxelles decât proprii cetățeni europeni”, a spus el.
Comentariile făcute joi de Gulyás sugerează că opinia lui Orban privind hotărârea CEJ nu s-a schimbat semnificativ.
„Bruxelles-ul vrea să ne forțeze să lăsăm migranții să intre cu orice preț”, a spus el.
Ungaria acuză Uniunea Europeană de ipocrizie
El a acuzat Uniunea Europeană de ipocrizie, argumentând că a adoptat utilizarea așa-numitelor „zone de tranzit” pentru reținerea solicitanților de azil.
El a mai subliniat că protecția frontierelor externe Schengen reprezintă o problemă pentru întreaga Europă, nu doar pentru Ungaria, și a adăugat că Budapesta nu beneficiază de resurse suplimentare pentru a asigura securitatea frontierelor.
Ungaria împărtășește frontiere cu Serbia și Ucraina, două țări care nu sunt membre ale UE și nu fac parte din spațiul Schengen. În acest context, guvernul ungar analizează căile legale prin care ar putea constrânge Comisia Europeană să contribuie la acoperirea unor costuri legate de securizarea frontierei.
Conflictul privind azilul dintre Ungaria și UE a început în decembrie 2020, când Curtea Europeană de Justiție a stabilit pentru prima dată că restricționarea accesului la procedurile de azil în Ungaria făcea „practic imposibilă” depunerea cererilor de protecție internațională.