Ungaria a bătut palma cu Rusia! Primul transport deja a fost recepționat
În cursul zilei de joi, ministrul ungar de Externe a precizat că acest transport a fost realizat pe calea aerului, relatează Reuters, care adaugă că războiul din Ucraina a făcut imposibilă livrarea transportului de combustibil nuclear pe cale ferată.
Peter Szijjarto a precizat că Ungaria nu se va alinia cu orice sancțiune a Uniunii Europene în ceea ce privește petrolul și gazul rusesc, subliniind că impunerea de sancţiuni activităţilor legate de energia nucleară este de asemenea o ”linie roşie” pentru Ungaria.
”Combustibilul (pentru centrala de la Paks) a venit întotdeauna din Rusia pe calea ferată via Ucraina, din nefericire (…) acest lucru nu mai este posibil, aşa încât a trebuit să găsim o modalitate alternativă de transport”, precizează ministrul ungar într-o postare video pe Facebook.
Transportul a primit aprobare
Peter Szijjarto a precizat că transportul s-a făcut până în Ungaria prin survolarea spațiilor aeriene ale Belarusului, Poloniei și Slovaciei. De asemenea, el a mai spus că acestor state li s-a cerut acordul pentru survolarea aeronavei, având în vedere că energia nuclear nu este subiectul niciunei sancțiuni împotriva Rusiei.
Ungaria vrea să extindă centrala nucleară de 2 gigawaţi de la Paks, construită de Rusia, cu două reactoare VVER de fabricaţie rusească, fiecare cu o capacitate de 1,2 gigawaţi.
Semn al relației dintre Putin și Orban
Presa internațională mai scrie că proiectul acesta a fost acordat companiei Rosatom, un gigant nuclear rus, în anul 2014, fără a exista o licitație în prealabil. De asemenea, proiectul a fost considerat un semn al relației cordiale dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, dar a suferit întârzieri.
După ce a câștigat alegerile în Ungaria pentru a patra oara consecutiv, Viktor Orban a declarat, miercuri, că dorește să întărească alianțele occidentale, precizând că viitorul țării sale este în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică.
Ungaria vrea să plătească gazul rusesc în ruble
Ministrul ungar de Externe a anunțat că autoritățile de la Budapesta lucrează la detaliile tehnice pentru a plăti gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin, notează agenția MTI.
Peter Szijjarto spune că prima obligație de plată către Gazprom va fi îndeplinită până la finalul lunii mai, subliniind că aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și așa va rămâne în continuare.
”Nu vedem de ce Comisia Europeană ar trebui pregătească un fel de răspuns comun din partea ţărilor importatoare de gaze ruseşti”, spune ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Amintim că pe data de 31 martie, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care plata gazului rusesc se va face doar în moneda națională, decretul aplicându-se doar pentru țările neprietenoase, respectiv toate statele membre ale blocului comunitar.
Pe de altă parte, Germania, Franța și Italia se numără printre țările care spun că vor achita livrările de gaze din Rusia doar în dolari sau în euro, potrivit contractului încheiat.