Decizia privind Schengen pentru România și Bulgaria, amânată

Un comunicat al Președinției Ungare a Consiliului UE, emis vineri, 11 octombrie 2024, arată că decizia privind Schengen și ridicarea controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria va trebui luată într-o altă reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Deși nu s-a precizat data exactă a acestei decizii, ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc la Bruxelles, în luna decembrie. Aşadar, mai mult ca sigur, integrarea completă în Schengen cu frontierele terestre nu va mai fi posibilă în acest an, chiar şi în cazul unei decizii pozitive în decembrie.

În prezent, România are ridicate controalele la frontierele aeriene și maritime, însă procesul complet de integrare în Schengen nu a fost încă finalizat.

Un raport prezentat de Președinția Ungară a Consiliului UE, care deține această funcție de la 1 iulie până la 31 decembrie 2024, indică faptul că Bulgaria și România au implementat măsuri pentru a proteja granițele externe și a combate migrația ilegală. Însă, în ceea ce privește frontierele terestre interne, stabilirea unei date pentru ridicarea controalelor necesită o nouă decizie a Consiliului JAI.

De la decizia Consiliului din decembrie 2023, care a permis ridicarea controalelor aeriene și maritime, România și Bulgaria au continuat să facă progrese. Cu toate acestea, nu a fost oferit niciun orizont clar de timp pentru integrarea completă prin ridicarea frontierelor terestre.

„Președinția a prezentat, de asemenea, un raport cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. Pe 30 decembrie 2023, Consiliul a decis ridicarea controalelor aeriene și maritime la granițele cu Bulgaria și România.

Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului (n.red. JAI)”, a transmis Președinția Ungară a Consiliului UE, deținută de Budapesta în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024.

Obstacolele din calea aderării complete

Singura țară care se opune în mod activ aderării depline a României la Schengen este Austria. Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că „controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”.

El a menționat că deși există progrese în controalele la frontiere, exemplificând cu frontiera dintre Austria și Ungaria, „nu suntem încă la capătul drumului”.

Gerhard Karner
Gerhard Karner / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Declarațiile oficialilor români

Anterior reuniunii JAI, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-a exprimat speranța că România va primi semnale pozitive în 10 octombrie 2024, în vederea unei decizii favorabile până la finalul anului.

El a subliniat că discuțiile din acest Consiliu vor aborda situația generală din țările Schengen, dar nu vor include o decizie privind aderarea României. Cu toate acestea, Predoiu a confirmat că s-au făcut eforturi diplomatice pentru a obține sprijin în vederea unei decizii pozitive până la sfârșitul anului.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, s-a arătat și el optimist că România ar putea adera cu frontierele terestre la Schengen la începutul anului 2025, deși recunoaște că la reuniunea JAI din 10-11 octombrie nu se va lua nicio decizie concretă în acest sens.