Ungurii, strânși cu ușa! S-a aflat ce vrea, de fapt, să le facă Uniunea Europeană

Ungaria, UE

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ungaria nu cedează în fața presiunilor Comisiei Europene. Guvernul maghiar a acuzat autoritatea europeană de șantaj, după ce aceasta a transmis Budapestei că nu-i vor fi deblocate fondurile.

Guvernul din Ungaria a acuzat Comisia Europeană de șantaj. Mesajul a venit după ce autoritatea europeană a transmis Budapestei că nu-i vor fi deblocate fondurile europene, cât timp cât nu îndeplineşte normele care țin de migranţi și organizațiile care susțin teorii de gen.

Ungaria nu cedează în fața presiunilor

Reacția a venit din partea purtătorului de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs.

„Bruxellesul încearcă să ne şantajeze pentru a ne conforma normelor sale privind LGBTI şi migraţia, abuzând de fondurile UE”, a declarat Zoltan Kovacs, conform EFE.

Înainte de această reacție, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Bruxellesul nu va debloca noi fonduri europene dacă guvernul lui Viktor Orban nu răspunde favorabil cererilor privind organizațiile care susțin teorii de gen, dreptul de azil pentru migranţi şi libertatea academică.

Purtătorul de cuvânt a dat un răspuns categoric

În ciuda avertismentului, purtătorul de cuvânt maghiar a subliniat că „nu va exista compromis” din partea guvernului de la Budapesta cu privire la aceste teme.

Zoltan Kovacs a insistat asupra unei promisiuni importante a lui Viktor Orban, aceia că nu va permite ca Ungaria să devină o ţară de migranţi.

Cu privire la interzicerea teoriilor de gen în școli, autoritățile maghiare au subliniat că scopul legilor este să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.

Comisia Europeană a deblocat în decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU.

Acest lucru se întâmpla în timp ce autoritatea europeană negocia cu Viktor Orban ridicarea veto-ului acestuia faţă de un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Totuși, alte fonduri europene de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate. Sunt vizate fondurile de coeziune şi cele pentru planul de redresare post-pandemie.

Parlamentul European intenționează să-l excludă pe Orban de la deciziile UE

Amintim că o majoritate formată din socialiști (S&D), grupul Verzilor/ALE, PPE de centru-dreapta, liberalii de la Renew și grupul Stânga are intenția de a aproba joi, 18 ianuarie, o rezoluție pentru excluderea lui Orban de la vot.

Cele două puncte cheie ale rezoluției includ un apel către Consiliu pentru a iniția procesul de retragere a drepturilor de vot ale Ungariei conform articolului 7.2 din Tratatul UE și pentru a demara o anchetă parlamentară privind legalitatea deciziei Comisiei de a debloca fondurile destinate Budapestei, cu scopul de a iniția procedurile în fața Curții de Justiție a UE.

Articolul 7.2 prevede că Parlamentul, cu aprobarea unei majorități de două treimi, poate solicita Ungariei să răspundă în fața Consiliului European cu privire la încălcările statului de drept. Urmează ca liderii naționali ai UE să decidă apoi retragerea dreptului de vot al țării.