Ungaria se pregăteşte să dea o nouă lovitură dură României şi să-şi mute atenţia de la un parteneriat extrem de important pentru ţara noastră. Care ar fi planurile vecinilor maghiari?
Ungaria pare să îşi încalce din nou promisiunile iniţiale de parteneriat cu România în cadrul proiectului BRUA. Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria a declarat pentru agenţia de presă Trend că Turkmenistanul este un „partener promiţător” pentru exportul de gaze.
„Ungaria este interesată în special de importul de gaze naturale prin Coridorul sudic de gaze şi, în acest sens, consideră Turkmenistanul un partener promiţător”, a declarat oficialul maghiar.
Turkmenistan, între primele cinci ţări din lume la rezervele de gaz
Coridorul sudic de gaze (SGC) este unul dintre proiectele prioritare pentru Uniunea Europeană şi prevede transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz azer din regiunea caspică prin Georgia şi Turcia în Europa. Ceremonia de lansare a primei etape a Coridorului sudic de gaze a avut loc la Baku, capitala Azerbaidjanului, pe 29 mai 2018.
Turkmenistanul ar putea fi una dintre ţările importante care să se alăture Coridorului sudic de gaze, având în vedere că se află printre primele cinci ţări din lume când vine vorba despre rezervele de gaze naturale. Recent, delegaţia Uniunii Europene în Turkmenistan a precizat pentru agenţia Trend că UE a purtat discuţii atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Turkmenistanul pentru conectarea aprovizionării cu gaze turcomane la SGC.
„Problema energiei a fost accentuată şi în timpul negocierilor lui Péter Szijjártó, care au avut loc la 20 mai 2019 la Ashgabat”, a mai transmis Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, potrivit Adevărul.
Alte domenii de cooperare între Ungaria şi Turkmenistan
Nu este însă singurul domeniu în care Ungaria şi Turkmenistanul ar putea coopera din punct de vedere economic: „Ungaria acordă o atenţie deosebită cooperării în domeniul agricol”, a mai subliniat ministerul maghiar.
Societatea economică Sahabatly din Turkmenistan a început să coopereze cu Ungaria şi Ţările de Jos şi intenţionează să cumpere 400 de vaci Holstein din Ungaria şi 65 de capete din aceeaşi rasă de vaci din Olanda. În plus, un proiect privind un acord bilateral interministerial privind apa se află în acest moment în faza de verificare. El va servi drept bază pentru împărtăşirea experienţelor în acest domeniu, a mai precizat Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria.