Ungurii au ajuns din nou în vizorul Uniunii Europene. Potrivit unui document intern consultat de Reuters, Comisia Europeană a cerut Ungariei să reformeze legislaţia privind achiziţiile publice.

Cererea făcută de CE, vine în contextul combaterii fraudelor în valoare de miliarde de dolari din fondul Uniunii Europene pentru relansarea economică după pandemia de coronavirus, informează Agerpres.

Ungurii nu sunt singurii. Potrivit sursei citate, Comisia, mandatată pentru gestionarea schemei de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, a comunicat deja mai multor state membre ale UE că trebuie să-şi amelioreze propunerile pentru cheltuielile din fondurile care le revin.

În cazul Ungariei pe de altă parte, Executivul comunitar doreşte chiar schimbări ale legilor, iar documentul din 26 ianuarie arată că premierului ungar Viktor Orban i-au fost prezentate cerinţe precise în acest sens.

Ungurii trebuie să se conformeze

„Concurenţa la achiziţiile publice este insuficientă în practică”, menţionează documentul, adăugând că este vorba de „nereguli sistemice” care „au dus la cea mai mare corecţie financiară din istoria fondurilor structurale în 2019”.

În același timp, documentul cu pricina, cere în special o mai mare transparenţă şi accesibilitate a datelor, argumentând că astfel procesele de achiziţie ar deveni mai corecte şi mai deschise. Concurenţa reală şi responsabilitatea la achiziţii ar evita fraudele şi necesitatea recuperării ajutoarelor cheltuite necorespunzător. Ungaria are una din cele mai mari rate de licitaţii cu o singură ofertă din UE, ceea ce duce la supraevaluări sistemice; în acelaşi timp, legea ungară privind conflictele de interese are multe lacune care permit ocolirea prevederilor.

„Comisia a insistat mulţi ani pentru o analiză mai bună şi un control mai bun al riscurilor la achiziţiile publice, dar se pare că există o opoziţie politică la cel mai înalt nivel. Aceste măsuri sunt simplu de implementat din punct de vedere tehnic şi se încadrează în obiectivele de digitalizare”, mai arată documentul.

Pentru a clarifica acest aspect, Reuters a trimis un e-mail Guvernului de la Budapesta, însă nimeni nu a răspuns până acum.

Totodată, Reuters amintește că Ungaria, care se confruntă cu UE în mai multe probleme privind statul de drept, urmează să primească împrumuturi nerambursabile de aproape 6,3 miliarde de euro în cadrul schemei de relansare.

Planul de cheltuieli trebuie însă aprobat înainte de data-limită de la sfârşitul lui aprilie, apoi acceptat de Bruxelles şi de celelalte ţări europene.