Întâlnire dintre șeful Gazprom și ministrul Afacerilor Externe al Ungariei

Șeful Gazprom, Alexei Miller, și ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, au avut o întâlnire de lucru, unde s-au discutat aspecte esențiale legate de cooperarea în sectorul gazelor naturale.

Această întâlnire, raportată de serviciul de presă Gazprom și preluată de neftegaz.ru, subliniază importanța aprovizionării cu gaze naturale din Rusia pentru Ungaria, în contextul tensiunilor geopolitice și al schimbărilor din sectorul energetic european.

Declarațiile ministrului Péter Szijjártó

Péter Szijjártó a subliniat că securitatea energetică a Ungariei nu poate fi asigurată fără gazul rusesc, afirmând că această chestiune nu este una politică, ci una de „fizică și matematică”. El a menționat că, odată cu apropierea noului an de gaz și a sezonului de încălzire, responsabilitatea autorităților maghiare este de a asigura încălzirea locuințelor, iar aprovizionarea cu gaze naturale către Ungaria continuă să fie stabilă și fiabilă.

Ministrul a recunoscut că, în actualul context european, este nevoie de curaj pentru a declara deschis cooperarea cu Rusia în sectorul energetic, însă a subliniat că Ungaria este mulțumită de parteneriatul cu Gazprom, considerându-l esențial pentru securitatea aprovizionării cu energie.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Aprovizionarea cu gaze rusești către Ungaria

Ungaria depinde în continuare de Rusia pentru mai mult de 50% din consumul său de gaz. În 2021, MVM, compania națională de energie a Ungariei, a semnat două contracte de 15 ani cu Gazprom, care prevăd livrarea anuală a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz prin rutele care trec prin Serbia și Austria, ocolind Ucraina.

Recent, Gazprom a început să furnizeze gaze peste volumul contractual stabilit, semnând un acord care prevede furnizarea a 5,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi începând cu 1 septembrie 2024. Aceste livrări suplimentare subliniază angajamentul Rusiei de a sprijini securitatea energetică a Ungariei, mai ales în contextul incertitudinii privind tranzitul gazelor prin Ucraina, care ar putea fi întrerupt la sfârșitul anului 2024.

Importanța rutei Turkish Stream pentru Ungaria

În 2022, Ungaria a primit 4,8 miliarde de metri cubi de gaz prin gazoductul Turkish Stream și continuarea acestuia prin Bulgaria și Serbia. În aprilie 2023, în urma negocierilor desfășurate la Moscova, Rusia și Ungaria au convenit să prelungească acordul privind livrările suplimentare de gaze naturale, cu un regim preferențial de plată.

De asemenea, importanța gazoductului Turkish Stream a crescut pentru Europa, înregistrând o creștere de 54% a importurilor de gaze în prima jumătate a anului 2024. Stabilitatea aprovizionării prin această rută este vitală pentru Ungaria, oferindu-i un avantaj strategic și o influență mai mare în regiune, mai ales având în vedere posibila încetare a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina.

Diversificarea surselor de gaze ale Ungariei

Pe lângă gazele rusești, Ungaria a început să diversifice sursele de aprovizionare:

  • Din Turcia: MVM a semnat un contract cu Botas pentru furnizarea de gaze suplimentare în 2024.
  • Din Croația: Ungaria primește cantități semnificative de gaz natural lichefiat (GNL) regazeificat de la o unitate de regazificare din largul insulei Krk.
  • Din România: Se preconizează că în 2027 va fi pus în funcțiune zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.