Ungurii sunt gata de luptă! Ce obiectiv și-au fixat vecinii de peste graniță

O schimbare radicală de direcţie are loc, în această perioadă, în Ungaria. Guvernul condus de premierul Viktor Orban pare tot mai deschis către anumite măsuri pe care le-a ignorat până în prezent, însă le va aplica în stilul său caracteristic, fără a ţine cont de părerea altor ţări europene.

Ungaria a prezentat, joi, un plan alternativ „creștin” de luptă împotriva încălzirii climatice, după ce, până acum, a arătat prea puţin interes pe subiect. Guvernul condus de Viktor Orban a fixat ca obiectiv, potrivit documentului strategic, producerea unei electricități neutre față de carbon în proporție de 90% până în anul 2030, iar pentru asta va folosi mai ales energie nucleară și solară.

„Protejarea creației și a naturii potrivit principiului biblic este o politică specific creștin-democrată”, declara prim-ministrul ungar în urmă cu o săptămână. Viktor Orban a folosit de multe ori valorile creștine pentru a-și justifica acțiunile, inclusiv atunci când a refuzat categoric primirea de imigranți proveniți din țări musulmane, scrie hotnews.ro.

O evoluţie pentru partidul Fidesz

Guvernul ungar are de gând să ia măsuri asupra poluării cursurilor de apă, a depozitelor ilegale de deșeuri, dar şi să doteze toate orașele mari cu autobuze electrice în următorii doi ani.

„A prezerva natura pentru copiii și nepoții noștri poate fi considerată o manieră de a proteja ceva ce a fost creat de Dumnezeu”, a declarat pentru AFP secretarul ungar pentru Mediu, Peter Kaderjak.

Prezentarea acestui plan ecologic constituie o evoluție pentru partidul ultraconservator al lui Viktor Orban, Fidesz, ai cărui membri și-au exprimat adeseori scepticismul față de tezele privind schimbările climatice. În plus, presa apropiată de guvernanţi a pus sub semnul întrebării, de nenumărate ori, legătura dintre activitatea umană și fenomenele meteo extreme.

Ungaria s-a opus mult timp obiectivelor Comisiei Europene de a obține neutralitatea carbon până în 2050. S-a raliat însă majorității după ce a obținut o concesie din partea Bruxelles-ului în ceea ce privește dependența sa de energia nucleară.