Ultimatum pentru Ungaria de la Bruxelles privind legea protecţiei suveranităţii naţionale. Ce trebuie să facă, acum, Guvernul Orban pentru a-i mulțumi pe oficialii europeni?
Bruxelles-ul, preocupat de legea privind „protecţia suveranităţii naţionale” din Ungaria
Ungaria vs UE. Comisia Europeană (CE) a acordat Ungariei un interval de două luni pentru a aborda îngrijorările legea privind „protecția suveranității naționale”. În lipsa unei rezolvări, CE își rezervă dreptul de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (UE).
În februarie 2024, CE a inițiat o procedură de infringement împotriva Ungariei cu privire la legea privind „protecția suveranității naționale” întrucât o consideră a încălca valorile democratice și drepturile fundamentale ale UE. Instituția executivă a UE a constatat că răspunsul oferit de Ungaria la notificarea oficială din februarie 2024 nu a diminuat îngrijorările.
CE a emis o opinie motivată, care este o solicitare oficială de conformitate cu legislația UE, acordând Ungariei două luni pentru a răspunde și a lua măsurile corespunzătoare. În cazul lipsei de conformitate din partea Ungariei, CE poate trimite cazul la Curtea de Justiție a UE.
Ce prevede legea privind „protecţia suveranităţii naţionale”?
În decembrie 2023, a fost adoptată o lege care instituie crearea unei autorități de supraveghere pentru prevenirea intervențiilor în procesul electoral. Noua entitate este denumită „Oficiul Independent pentru Protecția Suveranității”. Autoritate specializată va fi inclusă în Constituția Ungariei. Ea va avea competența de a investiga „atacurile ilegale” îndreptate împotriva suveranității naționale, inclusiv activitățile organizațiilor finanțate din străinătate, cu posibilitatea deschiderii anchetelor judiciare ca rezultat.
Se prevede sancționarea cu închisoarea de până la trei ani a finanțării externe pentru partidele sau grupurile candidate în alegeri. Partidul de guvernământ, FIDESZ, a informat deja că legea este necesară pentru a proteja împotriva amestecului politic din afara țării.
SUA n-au fost de acord cu această lege
Legea respectivă a fost considerată de criticii politici ai premierului Ungariei, Viktor Orban, o nouă tentativă de a restricționa opoziția și de a exercita un control mai strict. Pachetul legislativ, menit să protejeze suveranitatea țării, a fost privit cu scepticism de la bun început.
În noiembrie 2024, Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz, spunea că această legislație are ca scop să elimine posibilitatea oricărei forme de fraudă electorală și prevede sancțiuni cu închisoarea de până la trei ani pentru cei care folosesc fonduri străine în cadrul unei campanii electorale.
„Statele Unite sunt îngrijorate de decizia de astăzi a guvernului ungar de a promulga o nouă lege care îi oferă instrumente draconice care pot fi folosite pentru a-i intimida și pedepsi pe cei ale căror opinii nu sunt împărtășite de partidul Fidesz, aflat la putere. Această nouă lege este incompatibilă cu valorile noastre comune de democrație, libertate individuală și stat de drept”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Matthew Miller, la acea vreme.