Ungaria pune bazele primului centru spațial în apropiere de Budapesta

La începutul acestei luni, două companii maghiare au pus bazele primului centru spațial al Ungariei, un proiect ambițios care urmărește să plaseze țara pe harta industriei spațiale internaționale. Proiectul va include proiectarea, producția și testarea sateliților cu tehnologii predominant maghiare, cu lansarea primului satelit planificată pentru 2027-2028.

În paralel, Polonia își dezvoltă propriul program spațial cu un accent puternic pe aplicațiile militare, susținut de o finanțare semnificativă din partea Băncii Europene de Investiții.

Ungaria a lansat un proiect ambițios pentru a construi primul său centru spațial, care va fi situat în Martonvásár, lângă Budapesta, pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Proiectul este realizat de companiile 4iG și subsidiara sa REMRED, care vor investi peste 25 de milioane de euro și vor crea peste 85 de locuri de muncă. Sateliții produși aici vor avea o greutate maximă de 400 de kilograme și vor fi destinați atât pieței interne, cât și celei internaționale.

În Ungaria, 4iG, o companie care are legături politice puternice cu partidul de guvernământ, a anunțat în 2020 că în 2024 țara va avea primul său satelit comercial în spațiu. De atunci, grupul a crescut, inclusiv printr-o campanie agresivă de achiziții, și s-a reformat pentru a avea o unitate specia­lizată de industrie aerospațială.

Va fi folosită o tehnologie modulară unică în Europa, iar proiectul este susținut activ de guvernul maghiar, care oferă finanțare ieftină și contracte pentru a sprijini dezvoltarea. CEO-ul 4iG Group, István Sárhegyi, subliniază importanța strategică a acestui proiect pentru Ungaria, nu doar din punct de vedere economic, ci și pentru siguranța și suveranitatea națională.

„Obiectivul nostru în industria spațială este de a clădi peste propriile noastre capabilități de a dezvolta echipamente spațiale și sateliți noi și unici, de a deveni parteneri strategici ai celor mai mari companii spațiale și de sateliți și ai agențiilor spațiale naționale și internaționale“, a explicat István Sárhegyi.

Polonia la rândul ei dezvoltă un program de sateliți

În paralel, Polonia a prezentat primul său program de sateliți, dezvoltat cu ajutorul Franței și finanțat cu 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Proiectul polonez, care face parte din inițiativa europeană de apărare Scutul din Cer, are un caracter militar pronunțat și prevede proiectarea, asamblarea, testarea și lansarea unei perechi de sateliți capabili să capteze imagini de rezoluție ridicată.

Aceștia vor fi operaționali până în 2028 și vor fi folosiți de ministerul apărării, ministerul de interne și alte instituții guvernamentale.

Polonia are şi alte proiecte cu importanţă strategică, cum ar fi dezvoltarea brandului naţio­nal de maşini electrice Izera, a căror lan­sare întârzie. Pentru realizarea Izera guvernul polonez a apelat la ajutorul companiei auto chineze Geely, dar încă nu a luat nicio decizie în privinţa construirii fabricii. O problemă ar fi şi finanţarea. Potrivit The Warsaw Voice, Geely, care ar vrea să construiască în Polonia şi propriile modele, dă semne că îşi pierde răbdarea.