Ungurii sunt puși la zid. Ce i se pregătește lui Viktor Orban

josep borrell

SURSA FOTO: Dreamstime

Luni, șeful politicii externe UE, Josep Borrell a declarat că miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vor evalua modul în care vor răspunde călătoriilor premierului ungar Viktor Orban în Rusia și China și poziția țării sale față de rolul UE în Ucraina

Josep Borrell declară că miniștrii UE vor analiza reacțiile în urma vizitelor  lui Orban

Miniștrii de Externe ai UE vor analiza reacțiile la vizitele lui Viktor Orban în Rusia și China și poziția Ungariei față de rolul UE în Ucraina, a spus Josep Borrell.

Vizitele lui Orban la Moscova și Beijing, prezentate ca o „misiune de pace”, au avut loc imediat după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE pe 1 iulie, fără a informa autoritățile europene și fără un mandat din partea UE.

Josep Borrell a declarat că vor discuta despre evenimentele recente și despre pozițiile adoptate de guvernul ungar. Problema va fi tratată luni la întâlnirea Consiliului de Afaceri Externe.

„Vom discuta despre ceea ce s-a întâmplat și despre pozițiile adoptate de guvernul ungar”, a declarat Josep Borrell, citat de Reuters.

Diplomații europeni au evitat să ofere răspunsuri ferme înaintea întâlnirii de luni de la Bruxelles. Printre opțiunile discutate se numără boicotarea sau limitarea participării miniștrilor la reuniunea informală de la Budapesta din sfârșitul lunii august.

Cu toate acestea, ministrul luxemburghez de Externe, Xavier Bettel, a anunțat că va participa la întâlnire, subliniind importanța menținerii dialogului cu Budapesta.

„Ignorarea sau nealegerea dialogului ar fi o eroare”, a spus oficialul luxemburghez.

„Aș prefera să mergem acolo și să ne spunem sincer: în față, fără telefoane mobile, fără angajați, ce credem unul despre celălalt”, a declarat Xavier Bettel.

Reacțiile miniștrilor UE la acțiunile Ungariei

Înaintea întâlnirii de luni cu omologii europeni, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a descris „călătoriile ego-ului din ultimele zile” ca fiind extrem de iritante.

Baerbock a precizat că decizia de a boicota reuniunea informală a miniștrilor de Externe UE aparține șefului diplomației europene, Josep Borrell, fără a clarifica dacă susține această posibilitate.

Înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe ai UE de la Bruxelles, José Manuel Albares, șeful diplomației spaniole, a declarat că „nici Spania nu este în favoarea unui boicot”.

 „Nu poate exista niciun boicot în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat Albares.

Ministrul sloven de Externe, Tanja Fajon, a declarat că Slovenia nu sprijină un boicot, cu excepția cazului în care se va ajunge la o decizie colectivă a UE.

Uniunea Europeană/SURSA FOTO: pixabay.com

Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, Josep Borrell a spus că va lua în considerare punctele de vedere ale miniștrilor de Externe ai UE înainte de a decide asupra situației de la Budapesta.

Printre opțiunile discutate se numără și organizarea unei reuniuni paralele a miniștrilor de Externe la Bruxelles în aceeași perioadă din august.

Într-o postare pe rețelele sociale înainte de întâlnirea de luni, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a criticat ideea unui boicot.

El a acuzat birocrația de la Bruxelles și liderii din unele state membre UE că sunt deranjați de „misiunea noastră de pace”.

„De săptămâni întregi, birocrația externă de la Bruxelles și liderii unor țări UE scrâșnesc din dinți din cauza misiunii noastre de pace, din frustrare/invidie/expunere a strategiei lor eșuate”, a spus el, adăugând că deplasările au deschis ușa pentru continuarea diplomației.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție care denunță vizita lui Orban în Rusia

Diplomații europeni au început să ia în considerare un boicot imediat după vizitele premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing, precum și întâlnirea acestuia cu Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA.

Aceste acțiuni ale lui Orban au fost rapid criticate de liderii UE, generând reacții oficiale.

Pe 17 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care denunță vizita lui Orban în Rusia ca fiind o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”.

În plus, Comisia Europeană a decis să nu trimită comisari la reuniunile informale organizate de președinția maghiară a UE.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, a anunțat că, având în vedere evoluțiile recente de la începutul președinției maghiare, președintele Comisiei a decis ca aceasta să fie reprezentată doar de înalți funcționari publici la reuniunile informale ale Consiliului.

„În lumina evoluțiilor recente care marchează începutul președinției maghiare, președintele (Comisiei Europene – n. red) a decis că (Comisia Europeană – n.red) va fi reprezentată doar la nivel de înalți funcționari publici în cadrul reuniunilor informale ale Consiliului”, a declarat Eric Mamer.