Ungurii sunt terminați! Lovitură supremă de la Comisia Europeană. E începutul sfârșitului

Sursă: Dreamstime

Premierul ungar Viktor Orban pare din ce în ce mai izolat. Strâns cu ușa de UE, Orban se confruntă cu o situație fără precedent. E începutul sfârșitului Ungariei?

Poziția pro-Putin l-a costat scump pe liderul de la Budapesta. Și, pentru prima dată în ultimii ani, Viktor Orban se cofruntă cu proteste masive în țară, scrie Deutsche Welle, amintind că, timp de mai bine de un deceniu, Orban s-a dovedit a fi o buturugă mică greu de trecut pentru UE.

Bruxelles-ul nu a reușit să găsească o modalitate de a sancționa eficient transformarea antidemocratică a Ungariei, împotmolindu-se în discuții despre dacă și cum să facă acest lucru. Între timp, Orban a reușit să blocheze UE cu diverse strategii sau șantajând-o cu dreptul de veto pe diverse probleme de politică externă sau privind bugetul, scrie DW.

Regimul lui Orban ajuns la un punct de cotitură

Acum, se pare că regimul lui Orban, care se confruntă cu probleme pe toate fronturile, a ajuns la un punct de cotitură. Prin poziționarea sa pro Putin, premierul a izolat Ungaria în cadrul UE, ciondănindu-se chiar cu cel mai apropiat aliat al său, Polonia.

Până acum, Bruxelles-ul a rămas neclinit și nu a dat bani Ungariei din fondul de recuperare COVID-19 din cauza acuzațiilor de corupție. În următoarele luni este așteptată o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni Ungariei ca parte a noului mecanism al statului de drept. Conform unei noi proceduri, Bruxelles-ul va putea tăia toate fondurile pentru Ungaria, întrerupând accesul la miliardele de care țara are nevoie mai mult ca niciodată.

Începutul sfârșitului modelului Orban

În plus, există probleme și în țară. Este clar că Ungaria se confruntă cu o criză economică gravă și că modelul social costisitor al lui Orban nu mai e durabil. Deși partidul Fidesz al lui Orban a obținut o victorie istorică în aprilie, situația actuală internațională și internă ar putea reprezenta începutul sfârșitului modelului Orban, subliniază DW.

Recent, premierul ungar afirma că, probabil, a venit timpul ca Europa de Vest să înțeleagă că scopul său nu ar trebui să fie de a câștiga un război împotriva Rusiei, ci de a obține, în sfârșit, pacea.

El a acuzat UE în repetate rânduri că finanțează războiul, și mai puțin pacea, spunând că în Occident activează „cercuri de afaceriști războinici”, simbolizate de miliardarul american George Soros. El s-a pronunțat și împotriva sancțiunilor UE impuse Rusiei.

Merkel, obstacolul major

În aprilie, Bruxelles-ul a activat o procedură care ar putea duce la suspendarea plății fondurilor europene către Ungaria, din cauza îngrijorărilor legate de condițiile de atribuire a contractelor publice, a lipsei de control și a transparenței în utilizarea fondurilor și a neajunsurilor în lupta împotriva fraudei și corupției.

Politologul american Kim Lane Scheppele, de la Universitatea Princeton din SUA, a declarat pentru DW că UE deținea deja toate instrumentele legale pentru sancționarea lui Orban. „Dar nu a existat voință politică și unul dintre cele mai mari obstacole a fost ex-cancelarul german Angela Merkel”, a spus ea.

„Acum, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că toate instituțiile statului, fără excepție, se află sub controlul politic al lui Orban și că, dacă nu va fi sancționat prin tăierea fondurilor europene, va continua ca până acum”, susține politologul.

Protestele sociale, semnele căderii!

Într-o postare pe blog, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a comentat: „Această nouă rundă de agresiuni din partea liberalilor din Parlamentul European servește propriei lor agende politice”.

Această retorică dură nu este întâmplătoare. Mizele financiare sunt mari pentru Orban și guvernul său. Ani la rând, Ungaria a implementat politici sociale și fiscale generoase pentru a-i fideliza pe alegătorii Fidesz. Înainte de alegerile parlamentare din aprilie, guvernul a acordat scutiri fiscale și ajutoare financiare. Dar se pare că acest lucru s-a încheiat.

În ultimele zile, guvernul de la Budapesta a retras măsurile sociale și scutirile fiscale. Se pare că urmează măsuri draconice de austeritate. Revoltați, mii de unguri au ieșit în stradă în primele proteste sociale majore din ultimii ani, determinând cotidianul Nepszava să titreze: „Acestea sunt semnele căderii”.