Ungaria a dat lovitura! Ar urma să câștige milioane de dolari din taxele impuse petrolului rusesc

Informația a apărut în contextul în care guvernul lui Viktor Orban a introdus recent o taxă excepțională de 25% asupra diferenței dintre prețul la țițeiului rusesc și prețurile internaționale. Amintim că Ungaria poate să importe în continuare petrol rusesc, în ciuda faptului că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei.

În acest context, un raport realizat de Eurointelligence arată că că această taxă ar putea să îmbogățească Budapesta cu aproape 600 de milioane de euro pe an în „profituri ascunse”, menționând că suma este una destul de importantă pentru „o economie de această mărime”, potrivit informațiilor transmise de theguardian.com

Trebuie menționat că Ungaria este una dintre cele trei state UE, pe lângă Cehia și Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc.

Viktor Orban are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia

De asemenea, Eurointelligence subliniază că Viktor Orban are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia.

„Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi. Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE. Ce motiv ar avea să renunțe la asta?”, notează Eurointelligence.

Amintim că Ungaria a introdus în această taxă noile taxe care afectează companiile energetice și cele aeriene, după ce bugetul țării a ajuns în zona roșie din cauza cheltuielilor mari pe care guvernul le-a avut în perioada dinaintea alegerilor.

Totodată, autoritățile au raportat un deficit de buget de 7,2 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, după ce premierul Ungariei a redus taxele și a mărit pensiile înainte de alegerile pe care Orban le-a câștigat pentru a patra oară consecutiv.

În altă ordine de idei, Viktor Orban a spus anterior că eliminarea derogării de care beneficiază Ungaria „nu se va întâmpla prea repede și va costa o sumă enormă de bani”.