DIANA își va extinde prezența în Ungaria
Organizația NATO pentru Inovare în Apărare, cunoscută și drept DIANA, își va extinde prezența în Ungaria. Acest lucru se va întâmpla prin conectarea acceleratorului său de dezvoltare tehnologică și a centrelor de testare la rețeaua sa de cercetare și dezvoltare.
DIANA își propune ca inovația în domeniul apărării să genereze valoare adăugată nu doar prin dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor de vârf și producția de echipamente de apărare, ci și prin aplicarea lor într-un context social extins.
Ungaria se alătură rețelei de inovare a industriei de apărare în creștere dinamică a alianței militare, adăugând un accelerator și centre de testare.
Această inițiativă are scopul de a consolida cooperarea la nivel național și internațional în cercetare și dezvoltare în cadrul NATO, precum și de a promova utilizarea noilor tehnologii.
Capacitatea de a folosi tehnologiile cu dublă destinație, atât în domeniul apărării naționale, cât și în cel civil, contribuie la avansarea industriei din Ungaria.
În plus, procesul de accelerare facilitează companiilor ungare prezentarea și comercializarea produselor lor la nivelul NATO. Asta duce la crearea de locuri de muncă suplimentare și are un impact pozitiv asupra economiei.
În comunicatul de presă al DIANA se arată că primul astfel de centru din Ungaria își începe activitatea sub numele de VIKI-Nokia. Este vorba despre o colaborare între Institutul de Cercetare pentru Inovare în Apărare NZrt. (VIKI) și Nokia Solutions and Networks Kft.
Rolul Ungariei va fi consolidat
Poziția Ungariei în cadrul NATO va fi întărită și mai mult prin acreditarea a șase centre de testare DIANA din țară.
Aceste centre au fost stabilite de către:
- Universitatea din Pécs
- Universitatea din Óbuda (în sectorul III al Budapestei)
- BHE Bonn Hungary Electronics Kft.
- Alverad Technology Focus Kft.
- ITSec Area Kft.
- și Nokia Bell Labs
Conform comunicatului, se menționează că în 2023, în harta rețelei de inovare a NATO, au fost deja integrate două centre de testare din Ungaria.
Este vorba despre Pista de testare a vehiculelor ZalaZONE și Centrul de cercetare și tehnologie ZalaZONE.
Ambele sunt de asemenea, centre de testare DIANA acreditate.
„Toate acestea înseamnă că Ungaria este acum prezentă cu nouă instituții în ecosistemul DIANA. Toate acestea sunt o dovadă a faptului că Ungaria dispune de o bază de cunoștințe remarcabilă, de o comunitate de experți și o infrastructură de ultimă generație în domeniul inteligenței artificiale, automatizării și 5G”, spune generalul de brigadă Imre Porkoláb, comisar ministerial responsabil cu inovarea în domeniul apărări.
Imre Porkoláb a subliniat că o asemenea consolidare a implicării Ungariei în DIANA:
- sprijină promovarea schimbului de cunoștințe
- contribuie la succesul proiectelor inovatoare ale profesioniștilor din Ungaria
Proiectul DIANA – ce este?
Generalul de brigadă a subliniat că în acest an nu vom sărbători doar cei 75 de ani de la înființarea NATO, ci și cei 25 de ani de la aderarea Ungariei la această alianță militară.
„Centrele de accelerare DIANA oferă servicii de clasă mondială companiilor participante, în timp ce rețeaua de centre de testare permite testarea dezvoltării în cadrul obiectivelor echipate cu instrumente de ultimă generație”, arată el.
Conform comunicatului, acest ecosistem este accesibil companiilor sprijinite prin finanțare și instruire în cadrul DIANA. Ele primesc:
- consiliere specializată
- acces la testarea soluțiilor start-up-urilor într-un mediu dedicat
Acesta creează, de asemenea, o oportunitate pentru interacțiunea cu investitorii și o vastă rețea din industrie.
Una dintre caracteristicile remarcabile ale DIANA este rețeaua sa de centre de excelență transatlantice. Ea este compusă din talente și lideri în inovație, care colaborează în scopul atingerii unui obiectiv comun.
Deeph Chana, directorul executiv al DIANA, a subliniat că diversitatea și amploarea partenerilor din cadrul rețelei DIANA contribuie la accelerarea dezvoltării și implementării soluțiilor inovatoare pentru domeniile apărării, securității și păcii.