Publicația NAPI GAZDASÁG din Ungaria a redactat un articol despre situația turismului românesc în această perioadă de criză. Jurnaliștii au amintit de turiștii alungați de epidemie, dar și de „caracterul rudimentar al serviciilor” și „preţurile mult îndepărtate de realitate”.
„Turismul din România a ajuns într-o situaţie îngrozitoare: numărul străinilor care nu au mai venit în ţară nu a fost înlocuit de turiştii indigeni, ceea ce poate fi explicat şi de preţurile ce nu concordă cu situaţia reală.
Caracterul rudimentar, lacunar al serviciilor turistice din România, respectiv preţurile mult îndepărtate de realitate care nu se regăsesc în calitatea acestora au făcut ca turismul să lucreze de mai mulţi ani în deficit. În 2018 cetăţenii români care şi-au petrecut vacanţele în străinătate, au scos din ţară cu 1,3 miliarde euro mai mult faţă de suma pe care au cheltuit-o turiştii străini în România – scria Maszol.
Românii au ales Bulgaria
Dintre ţările din zonă, România este singura cu bilanţ negativ în privinţa turismului, spre deosebire de Croaţia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia unde s-a înregistrat în urmă cu doi ani un plus de 8.7, 3.6, 2.2 şi 1.7 miliarde euro.
În luna august a anului în curs, zeci de mii de români şi-au petrecut vacanţele pe litoralul bulgăresc – anul acesta biroul de turism Travel Planner a înregistrat faţă de anul precedent un câştig dublu atât în privinţa rezervărilor, cât şi a încasărilor. În această privinţă un rol important poate juca faptul că în ţara vecină raportul preţ/valoare este mai bun decât cel din România, iar în zona Nisipurilor de Aur preţul unei camere costă pe perioada sezonului turistic între 20-40 euro.
Datele turistice pe luna august încă nu sunt cunoscute, cele din iulie arată o scădere importantă faţă de anul trecut. Conform datelor statistice numărul turiştilor care s-au cazat în spaţiile oficiale a fost cu 44% mai mic decât în 2019. În cazul cetăţenilor români scăderea a fost de 34%, în timp ce în cazul străinilor a atins 90%. În luna iulie numărul celor sosiţi din alte ţări a fost de doar 30.000 faţă de 301.000 câte s-au înregistrat anul trecut” scrie NAPI GAZDASÁG, conform RADOR.