Ungurii trag alarma în Europa. Avertismentul venit de la Budapesta: S-a depășit linia roșie

Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a atenționat că UE a trecut peste liniile roşii în ceea ce privește războiul. Budapesta spune că UE ignoră dreptul Ungariei de a decide în privinţa celor 1,4 miliarde de euro destinaţi finanţării livrărilor de arme către Ucraina şi trimiterea de instructori militari în această ţară.

Peter Szijjarto atenționează UE despre dreptul Ungariei de a decide singură în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina

Peter Szijjarto a afirmat luni, la Luxemburg, unde are loc o reuniune a miniştrilor de externe din UE, că guvernele pro-război au avut un „eşec masiv” la alegeri, dar că „isteria războiului” a crescut de atunci şi au „ignorat voinţa poporului”.

În timpul unei pauze la Consiliul Afaceri Externe al UE, el a spus într-o conferinţă de presă că este clar că multe state membre ale UE se pregătesc pentru un război lung, conform MTI.

Şeful diplomaţiei ungare a remarcat că alte 1,4 miliarde de euro din Fondul european pentru pace vor fi folosite pentru a finanţa arme pentru Ucraina, „chiar dacă Ungaria nu este de acord cu asta”, adăugând că fondurile provin în esenţă din active ruseşti confiscate sau îngheţate.

Deoarece Ungaria s-a abţinut la primul vot privind utilizarea acestor fonduri, el a afirmat că instituţiile UE şi statele membre au interpretat acest lucru ca pe un semnal de a ignora poziţia Ungariei şi dreptul său de a decide.

Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

„Aceasta este o linie roşie clară”, a spus ministrul ungar de externe, adăugând că nerespectarea normelor europene comune a fost considerată în trecut drept „o încălcare neruşinată”.

Budapesta este sub presiune

Szijjarto a subliniat că cei care vorbesc despre respectarea procedurilor statului de drept în UE încalcă normele europene și vorbesc despre o amenințare la adresa valorilor democratice. Oficialul maghiar a afirmat că UE pare să fie dispusă să continue să treacă peste linii roșii, referindu-se la o propunere a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, privind instruirea soldaților ucraineni pe teritoriul Ucrainei și în alte țări, pe care a descris-o drept „extrem de periculoasă”.

Ministrul ungar a avertizat că această propunere ar „depăși de asemenea o linie roșie”, avertizând că ar putea reprezenta „primul pas” către desfășurarea de trupe UE în Ucraina. Potrivit șefului diplomației de la Budapesta, Ungaria se confruntă cu o presiune considerabilă pentru a aproba deblocarea a aproximativ 6,5 miliarde de euro din Instrumentul european de pace pentru continuarea livrării de arme către Ucraina, dar „nu poate să permită acest lucru” dacă autoritățile ucrainene continuă să discrimineze companiile maghiare.

Szijjarto a explicat că autoritățile ucrainene iau în considerare retragerea unor licențe de distribuție pentru compania farmaceutică maghiară Richter și ar putea întocmi o nouă listă de „companii care sprijină războiul”, punând din nou companiile maghiare sub supraveghere.

Agenția de presă germană DPA a relatat, citând diplomați, că miniștrii de externe din UE, reuniți la Luxemburg, au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, acest pachet urmând să fie finanțat pentru prima dată din veniturile provenite din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat înaintea reuniunii că fondurile trebuie să ajungă rapid în Ucraina și să „evite orice blocaj”.