Cetățenii maghiari se organizează pentru a face cumpărăturile în România

Din cauza raționalizării alimentelor și a creșterii prețurilor din Ungaria, mâncarea este scumpă și greu de găsit, motiv pentru care cetățenii maghiari vin cu mașina personală până în România pentru a face cumpărături importante.

În urmă cu o lună de zile, a fost lansată o pagină privată de Facebook, unde sunt admise persoanele care vor să facă cumpărături în municipiul Carei, județul Satu Mare. Administratorii acelei pagini urmăresc ofertele supermarketurilor la alimente, hrană pentru animale de companie, unelte, haine, mobilier, gelaterie și pizzerie și îi ajută pe cetățenii maghiari care nu au mașină proprie să găsească un mijloc de transport până în România.

„Sunt mulțumit, e loc în rezervor, fac plinul pentru că aici un litru de benzină costă 405 forinți, în timp ce în Ungaria e 475 de forinți“, a declarat un cetățean maghiar venit special în Carei pentru cumpărături.

Din noiembrie 2022, cetățenii maghiari fac cumpărături în România

„Ungurii veneau la noi la cumpărături de mai multă vreme, dar se limitau la materiale de construcții că la noi se găsesc unele mai ieftine și de o calitate mai bună. Treceau oamenii granița să cumpere polistiren sau rigips, de exemplu, dar cam atât.

Cam din toamna anului trecut, prin noiembrie, zic eu, când au început problemele cu inflația la ei în Ungaria, profilul celor care fac acest trafic de frontieră s-a schimbat, iar eșantionul a crescut vizibil.

Acum, oamenii vin cu familiile și își cumpără tot ce le trebuie, de la hârtie igienică până la alimente, bere sau articole de îmbrăcăminte. Aproape toate mașinile se întorc în Ungaria cu portbagaje pline. Alimentează și autoturismele pentru că și combustibilul este mai ieftin la noi. Nu cu mult, dar este mai ieftin. Adică, dacă tot vin aici, vor să facă și plinul la mașină.

Vârful acestui trafic se înregistrează, în mod evident, în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când oamenii sunt liberi și pot pleca la cumpărături. Cred că acest fenomen este amplificat și de faptul că noi avem orașe mari lângă frontieră, iar în acestea sunt magazine de tip supermarket.

La ei, în localitățile de frontieră, nu găsești astfel de spații comerciale, sunt mai mult magazine de tip sătesc, ca să zic așa, unde nu găsești tot ce îți trebuie“, au explicat angajații de la frontieră într-un interviu acordat pentru Adevărul.