Ungaria vrea să ajungă la o înțelegere cu Rusia! S-ar putea întâmpla luna viitoare: Vom continua discuțiile
Așadar, ministrul maghiar de Externe a informat că autoritățile din țara vecină vor continua discuțiile cu rușii privind majorarea livrărilor de gaze.
„Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat Peter Szijjarto, conform reuters.com
Trebuie menționat că declarația a venit în contextul în care Gazprom a început luna aceasta majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.
Ungaria avea rezerve înmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze
Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei arată că Ungaria avea rezerve înmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze la 1 august, mai mult de 51% din capacitatea de stocare, potrivit sursei menționate.
Înaintea invadării Ucrainei, autorităţile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pe 15 ani privind livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze.
Uniunea Europeană a început să pună în practică în această lună un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face faţă creşterii necontrolate a preţurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina.
Amintim că Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie, pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.
Declarația lui Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat luna trecută că ţara sa va aplica decizia UE privind reducerea consumului de gaze, deşi nu este convenabilă.
„Recunoaştem decizia, care ne este nefavorabilă, şi ne vom strădui să o implementăm cu daune cât mai mici pentru noi”, a afirmat Viktor Orban.
Anterior, Ungaria susţinuse prin ministrul de Externe, Peter Szijjarto, că acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit să îşi scadă cu 15% consumul de gaze naturale este „o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”.