Ungaria se laudă în plină criză. Susține că are o capacitate de stocare dublă față de UE
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior din Ungaria, Tamás Menczer, a declarat vineri că țara sa are o capacitate de stocare a gazelor naturale dublă față de UE.
Ungaria primește gaze naturale în mod constant. Totuși, secretarul de stat susține că aprovizionarea pentru iarnă și pentru perioada următoare ar fi în continuare garantată, chiar dacă acest lucru nu s-ar mai aplica.
De asemenea, Tamás Menczer a susținut că rata capacităţii de stocare a gazelor naturale din Ungaria este aproximativ dublă față de media europeană, în ceea ce privește consumul.
Chiar și așa, ar trebui să se țină cont de faptul că existența unui acord pe termen lung cu Rusia și buna funcționare a gazoductului Turkish Stream sunt cele două condiții fundamentale ale securităţii energetice și aprovizionării cu gaze naturale a Ungariei, conform hirado.hu
Anul trecut au fost transportate prin această conductă 4,8 miliarde de metri cubi
Menczer a explicat că gazoductul aduce gaze naturale în Ungaria din sud, prin Serbia, și numai anul trecut au fost transportate prin această conductă 4,8 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă aproape jumătate din cele 10 miliarde de metri cubi de gaze consumaţi anual de Ungaria.
Politicianul ungar a menționat că indiferent de acest lucru, Guvernul ungar caută în mod constant modalități de diversificare a aprovizionării cu gaze. În 2010, Ungaria avea interconexiuni de gaze cu doar două țări vecine, iar acum are șase (doar Slovenia nu are interconexiuni de gaze).
„Cu toate acestea, gazul rusesc reprezintă 85% din consumul de gaze al Ungariei, iar în cazul petrolului este de 65%. Acest lucru nu poate fi înlocuit peste noapte”, a subliniat secretarul de stat, care a adăugat că experții văd trei posibilități.
Este vorba despre creșterea capacităților de GNL în Croația, începerea, în sfârșit, a producției la câmpul de gaze Neptun Deep din România și aducerea gazului azer în Ungaria.
„Fiecare dintre aceste opțiuni necesită mulți bani, timp și o dezvoltare serioasă a infrastructurii, astfel încât, în acest moment, gazul rusesc nu este substituibil”, a subliniat Tamás Menczer.
Secretarul de stat a adăugat, acest lucru arată cât de iresponsabili au fost politicienii de stânga atunci când au vorbit despre închiderea imediată a gazului rusesc.
Tamás Menczer a mai precizat că energia nucleară este cea mai predictibilă, cea mai ieftină și cea mai ecologică sursă de energie, motiv pentru care Ungaria se opune oricăror sancțiuni impuse de Bruxelles care ar împiedica dezvoltarea centralei nucleare de la Paks.